Τρίκαλα

Τρίκαλα

Μοναστήρια

 • Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΚΟΥΡΑΣ

  ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΚΟΥΡΑΣ

  Μονή

  Είναι γυναικεία, κτισμένη πάνω από την Πύλη στο όρος Ίταμος και σε υψόμετρο 640μ. Η θέα από το μοναστήρι είναι μοναδική. Η μονή ιδρύθηκε το 1743 λεηλατήθηκε ή κάηκε κατ' επανάληψιν (1770, 1823, 1854, 1878, 1943). Τη σημερινή της μορφή άρχισε να παίρνει το 1961. Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου »

 • Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΥΛΩΝ

  ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΥΛΩΝ

  Μονή

  Απέναντι από την Πύλη, στον συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς βρίσκεται ο ονομαστός ομώνυμος βυζαντινός ναός, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, η οποία έφερε το όνομα της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου. Αυτή διαλύθηκε στη σιάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ο ναός κτίστηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα. »

 • Άλλα Μοναστήρια

  Περισσότερα Μοναστήρια

  Μονή

  ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑΓΙΑΔΩΝ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΣ (ΚΟΡΜΠΟΒΟΥ) ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΥΤΟΥΜΑ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΟΥΣΙΚΟΥ Η ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ (ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ) ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΖΑΡΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (1741) ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΙΖΑΝΟ (1710) ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΖΑΡΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΤΟΞΟΤΗ ΕΙΣΟΔΟ (ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ »