Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος Ροδόπη. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Ροδόπη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος ή κόρη του Στρυμώνα και σύζυγος του Αίμου, από τον οποίο απέκτησε τον Έβρο. Μια δεύτερη εκδοχή την αναφέρει ως κόρη θρακικής καταγωγής που πουλήθηκε στην Αίγυπτο τον 6ο π.χ αιώνα. Η ρόδινη ομορφιά της γοήτευσε τον βασιλιά των Αιγυπτίων Ψαμμήτιχο Άμαση (569-528 π.χ.) ο οποίος την παντρεύτηκε και ονόμασε την πατρίδα της Ροδόπη.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη περιοχή, και ειδικά στη τούμπα της Παραδημής, ανέδειξαν ευρήματα της Νεολιθικής εποχής (4500-3000 π.Χ.) ενώ την περίοδο του Χαλκού (3000-1050π.Χ.), με την κάθοδο των Θρακών από το βορρά, αναπτύσσονται μεγάλοι οχυρωμένοι οικισμοί στα υψώματα των βουνών της Ροδόπης και του Ίσμαρου.
Την εποχή του Σιδήρου (1050-650 π.Χ.)υπάρχουν σημαντικές καταγραφές για την θρησκεία, την μυθολογία, και τον θρακικό πολιτισμό. Ο Όμηρος αναφέρεται στους Κίκονες (που τους πολέμησε ο Οδυσσέας και κυρίεψε την πόλη τους Ίσμαρα), στους Βίστωνες και Σαπαίους (που κατοικούσαν στην ενδοχώρα) και στους Τριβαλούς και Οδρυσσέους (που ζούσαν μεταξύ του Άρδα και του ποταμού Έβρου). Τον 7ο π.χ.αι. τα θρακικά παράλια γεμίζουν από αποικίες (π.χ η Μαρώνεια δέχεται αποίκους από τη Χίο).
Μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια οι Θράκες εξελληνίζονται και ακολουθούν κοινή φυλετική και ιστορική πορεία με τους Έλληνες. Το 46 μ.χ. αι., η Θράκη μετατρέπεται σε Ρωμαϊκή Επαρχία. Οι Ρωμαίοι δημιουργούν ένα ευρύ οδικό δίκτυο για τη σύνδεση των μεγάλων πόλεων με την κεντρική Ευρώπη, την Εγνατία Οδό (800 χλμ.).
Μετά την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.χ.), όλη η Θράκη γίνεται Βυζαντινή Επαρχία. Η περιοχή της Ροδόπης ενισχύεται με τειχισμένες πόλεις και φρούρια. Με την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς το 1352 και για πέντε περίπου αιώνες ο υπόδουλος ελληνισμός περνά πολλές δυσκολίες.
Το 1821, η Θράκη συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα. Στη δεκαετία του 1910, εποχή της βουλγαρικής κατοχής, διεκδικείται από τις δυνάμεις των Βαλκανίων και την Τουρκία. Στις 14 Μαρτίου 1920, το νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Θράκης ενσωματώνεται στην Ελλάδα. Την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Θράκη παραμένει υπό την Βουλγαρική κατοχή και με τη λήξη του πολέμου αποδίδεται στην Ελλάδα.
Συντάκτης: Νίκη Καλοπαίδη