Η σύγχρονη Αθήνα είναι μία σημαντική Ευρωπαϊκή πόλη, που σφίζει από ζωή. Η Ακρόπολη είναι από τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες του κόσμου, ενώ η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας, συνδυαζόμενα με τη νυχτερινή ζωή, το γενικά ήπιο κλίμα, την παραδοσιακή κουζίνα και τη φημισμένη ελληνική φιλοξενία είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Η επίσκεψη στο λίκνο της δημοκρατίας είναι μία αξέχαστη εμπειρία.

Η σύγχρονη Αθήνα γεννήθηκε το 1834, όταν η πόλη ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Η Αθήνα είναι χτισμένη στο λεκανοπέδιο της Αττικής ανάμεσα στα όρη της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού και κοντά στον Σαρωνικό κόλπο.

Για αιώνες η σημαντική γεωγραφική της θέση και το ήπιο κλίμα της ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίου οι άνθρωποι επέλεξαν να ζήσουν εδώ. Κατά τη διάρκεια της πολύ μακράς της ιστορίας η Αθήνα ανέπτυξε έναν λαμπρό πολιτισμό και η συμβολή της στην παγκόσμια κληρονομιά είναι ανεκτίμητη.

Σήμερα η Αθήνα, με τα πέντε εκατομμύρια κατοίκους της, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης μητρόπολης αλλά έχει κρατήσει αυτή τη μοναδική αρχαία ατμόσφαιρά της, ατμόσφαιρα που αντανακλάται στους Αθηναίους και στον τρόπο ζωής τους.

Η Αθήνα ακολουθεί τις αλλαγές του 21ου αιώνα επιταχύνοντας τους ρυθμούς της, αλλά είναι σίγουρο ότι οι αναμνήσεις του πολύτιμου παρελθόντος της δε χάθηκαν.

Κάθε Δεκέμβρη, υπό την αιγίδα του δήμου Ασπροπύργου,, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις 'Θριάσια' με συμμετοχή χορωδιών, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικά δρώμενα και συναυλίες. Κάθε Ιούλιο, την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας και τις ημέρες των εορτών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, πραγματοποιούνται τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που η ιστορία τους χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Πανηγυρικοί εορτασμοί γίνονται για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Γεώργιο (23 Απριλίου), τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (21 Μαΐου), τους 12 Αποστόλους (29 Ιουνίου) και τη Ζωοδόχο Πηγή (16 Απριλίου). Από το 1975 και κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αισχύλεια» στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ΚΡΟΝΟΣ.
Ο Αισχύλος, ο κατ' εξοχήν δημιουργός της αττικής τραγωδίας, γεννήθηκε το 525 π.Χ. στην Ελευσίνα. Πολέμησε στο Μαραθώνα και στις μάχες εναντίων του Ξέρξη, παρουσίασε για πρώτη φορά τραγωδίες στην 7η Ολυμπιάδα (500-487 π.Χ.), ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 484 π.Χ. Αποδέχτηκε πρόσκληση του Ιέρωνα και πήγε στις Συρακούσες μεταξύ 472 και 468 π.Χ. Γύρισε στην Αθήνα και ξαναέφυγε το 458 π.Χ. για τη Γέλα της Σικελίας, όπου και πέθανε το 456/455 π.Χ. Ο Αισχύλος, χωρίς να αμφισβητεί την ύπαρξη ή τη δικαιοσύνη των Θεών, αντλούσε την έμπνευση για τα έργα του από τις σχέσεις των Θεών μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους. Έγραψε περίπου ενενήντα τραγωδίες, από τις οποίες διασώζονται επτά. Με τα έργα του η αττική τραγωδία ξεπέρασε τα στενά όρια ενός τοπικού θεατρικού γεγονότος και κατέστη το μεγαλύτερο δώρο της Αθήνας στον Κόσμο.

ΕΡΥΘΡΕΣ

Επίσημη εορτή της πόλης είναι η εορτή της τοπικής Μητροπόλεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου, κατά την οποία ακολουθείται λαμπρό τελετουργικό με παρελάσεις και παραδοσιακούς χορούς. Άλλες παραδοσιακές εκδηλώσεις είναι τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα και η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται από τον σύλλογο 'Φίλοι του Έλατου'.

ΜΑΝΔΡΑ

Κάθε Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον τίτλο 'Ζερβονικόλεια', προς τιμήν του ήρωα οπλαρχηγού Νικολάου Ρόκα. Ο Ν. Ρόκας γεννήθηκε στα Κούντουρα το 1780 και, επειδή ήταν αριστερόχειρας, οι Κρητικοί συμπολεμιστές του τον ονόμαζαν Ζερβονικόλα, όνομα με το οποίο έγινε γνωστός και αναφέρεται στην ιστορία της επανάστασης του 1821.

ΜΕΓΑΡΑ

Κάθε Δευτέρα του Πάσχα το πρωί αναβιώνει το έθιμο 'Ρουσάλια' και την Τρίτη του Πάσχα η 'Γιορτή της Τράτας', που η ιστορία της παραπέμπει στην περίοδο της τουρκοκρατίας όταν οι Μεγαρίτες ζήτησαν άδεια για να χτίσουν μια εκκλησία. Η άδεια τους δόθηκε με την προϋπόθεση το χτίσιμό της να ολοκληρωθεί σε ένα βράδυ. Πράγματι, μετά από μεγάλη κινητοποίηση, η εκκλησία οικοδομήθηκε μέσα σε μια νύχτα, ονομάστηκε Αι Γιάννης Χορευταράς και εορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα με τη 'Γιορτή της Τράτας'.
Το απόγευμα της παραμονής της Πρωτομαγιάς αναβιώνει το έθιμο του Μάη, κατά το οποίο οι αρραβωνιασμένες κοπέλες με τις φίλες τους ντύνονται 'Κατηφένιες΄ (Μεγαρίτικη παραδοσιακή φορεσιά) και ξεκινούν με προορισμό το σπίτι του γαμπρού. Τις ΄Κατηφένιες΄ συνοδεύει ένας τσολιάς. Η μέλλουσα νύφη κρατάει μεγάλο και πλούσιο μαγιάτικο στεφάνι, οι φίλες καλάθι με πασχαλινά αυγά και κουλούρες, ενώ ο τσολιάς ένα μπουκάλι κρασί-όλα προορισμένα για τη μητέρα του γαμπρού. Κατά τη μετάβασή τους στο σπίτι του γαμπρού, περπατώντας πάντα στα δεξιά του δρόμου (για να πάνε όλα δεξιά στο γάμο), περνάνε μπροστά από το Δήμαρχο και επιτροπή του Δήμου, η οποία και βραβεύει την καλύτερη εμφάνιση (στολές, στεφάνι, καλάθια). Όταν φτάσουν στο σπίτι του γαμπρού, η πεθερά αδειάζει το καλάθι και ανταλλάσει το περιεχόμενό του με δώρα για τη νύφη και χρήματα για το γάμο.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

Κάθε Γενάρη γιορτάζονται πανηγυρικά τα Θεοφάνια, ενώ κάθε καλοκαίρι από τις αρχές του Ιουνίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για την διατήρηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργανώνονται οι εκδηλώσεις 'Μουσικός Αύγουστος' με μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, αθλητικά δρώμενα και εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρά Ασία. Πολύ γνωστή είναι, επίσης, η 'ψαράδικη βραδιά' που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία.

ΟΙΝΟΗ

Στην Οινόη τον Ιούνιο ανήμερα του Αγίου Πνεύματος γίνεται το πανηγύρι της Αγίας Τριάδος και τον Αύγουστο η 'Γιορτή του Κρασιού'. Στο εξωκλήσι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου ο 'Εξωραϊστικός Σύλλογος Παναγίτσα-Μαρίζα' πραγματοποιεί εορταστικό πανηγύρι, όπως και ο 'Σύλλογος Αγίου Δημητρίου' κατά τον εορτασμό της παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

ΜΑΓΟΥΛΑ

Κάθε Δεκέμβρη, υπό την αιγίδα του δήμου, πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις 'Θριάσια' με συμμετοχή χορωδιών, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικά δρώμενα και συναυλίες. Κάθε Ιούλιο, την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας και τις ημέρες των εορτών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, πραγματοποιούνται τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις που η ιστορία τους χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου