ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Σε κάθε γιορτή αγίου, η εκκλησία προετοιμάζεται μια ή δυο μέρες πριν. Αφού καθαρίζεται η εκκλησία, ακολουθεί το στόλισμα των εικόνων. Σε κάποια χωριά ο δρόμος προς την εκκλησία στρώνεται με δενδρολίβανο. Σε «δημόσια» εκκλησία, μαζεύονται χρήματα από όλους για τα έξοδα, ενώ σε «ιδιωτική», τα έξοδα αναλαμβάνουν φυσικά οι ιδιοκτήτες.
Αν υπάρχει σπίτι δίπλα στην εκκλησία (πανηγυρόσπιτο), είναι «υποχρεωμένο» να αναλάβει την προετοιμασία του φαγητού. Οι άντρες μαγειρεύουν σε καζάνια φασολάδα, φάβα, μπακαλιάρο, ενώ φορούν άσπρους σκούφους και μακριές ποδιές. Το κρασί δεν λείπει και το φαγοπότι κρατάει μέχρι αργά το βράδυ. Παλιότερα υπήρχαν και όργανα (λαούτα, τζαμπούνες και βιολιά) και ο χορός ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος Καλλίστης, αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Φωτιές ανάβουν σε τενεκεδάκια λυχνάρια τα οποία προσδίδουν μια μαγική ατμόσφαιρα στο νησί. Αντίστοιχο έθιμο λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό και στο χωριό Ακρωτήρι.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ «ΛΑΖΑΡΟΥ»
Το έθιμο του Λαζάρου, είναι ένα από τα έθιμα που γιορτάζονται το Πάσχα στη Σαντορίνη και μάλλον το εντυπωσιακότερο μετά τη βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής στον Πύργο και στο Ακρωτήρι.
Ο Λάζαρος είναι ένας μεγάλος σταυρός από ξύλο καραβιού, τον οποίο οι κάτοικοι φτιάχνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Καλύπτεται με δενδρολίβανο ή αλλιώς αλισμάρι και οι νέες του νησιού τον ραντίζουν με βάγια και τον γεμίζουν λουλούδια. Συμβολίζει την ανάσταση του Λαζάρου και μένει στολισμένος στην πλατεία μέχρι την Κυριακή της Αναλήψεως.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου