ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στη Δονούσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί όλα τα χωριά περπατώντας. Η μεγαλύτερη διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτάΤα χωριά - οικισμοί της Δονούσας: ο Τρούλος, η Χαραυγή ή Μεσαριά, το Μερσήνι (ανατολικά) και η Καλοταριτίσσα (βόρεια), ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους και προσφέρονται για πεζοπορία στο ορεινό και πετρώδες έδαφος του νησιού, με τη χαμηλή βλάστηση, όπου ευωδιάζει το θρούμπι και το δενδρολίβανο.
Για να γνωρίσετε από κοντά τα πιο χαρακτηριστικά τοπία του νησιού οι διαδρομές που σας προτείνουμε είναι:
Σταυρός - Χαραυγή.
Θα διανύσετε απόσταση περίπου 4,5 χλμ., ξεκινώντας από το Σταυρό και καταλήγοντας στον οικισμό Χαραυγή με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπιτάκια.
Χαραυγή –Μερσήνι
Μετά από πεζοπορία 1,5 χλμ., μια όαση από περιβόλια με βερικοκιές, ροδακινιές και συκιές υποδέχεται στο Μερσήνι τον περιπατητή. Δροσιστείτε και ξεδιψάστε την πηγή που αναβλύζει στις ρίζες ενός αιωνόβιου πλάτανου κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας και αφήστε το βλέμμα σας να πλανηθεί στο ονειρικό γαλάζιο του Αιγαίου μέχρι και την Αμοργό.
Στο Μερσήνι υπάρχει ένα αξιοθέατο ειδικού ενδιαφέροντος: το μεικτό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έως το 2002 ηλεκτροδοτούσε τον οικισμό.
Αν θέλετε συνεχίστε την πεζοπορία στη νότια πλευρά, προς τη θέση Βαθύ Λιμενάρι, όπου θα θαυμάσετε τα ερείπια οικισμών της γεωμετρικής εποχής, που αποτελούν τα αρχαιότερα δείγματα κατοίκησης στο νησί.
Σταυρός - Καλοταρίτισσα
Ακολουθώντας το μονοπάτι που διασχίζει το επιβλητικό βουνό Πάπας (η κορυφή του αποτελεί το υψηλότερο σημείο του νησιού, στα 383 μ.) και οδηγεί στην Καλοταρίτισσα, στο βόρειο τμήμα της Δονούσας, θα βαδίσετε δίπλα στα αμπέλια και τις ελιές, θα εξερευνήσετε τα παλιά μεταλλεία του νησιού και θα θαυμάσετε τον τρόπο που οι κέδροι και τα σκίνα καταφέρνουν και φυτρώνουν ακόμα και στην πέτρα.
Μετά από πεζοπορία 1,5 ώρας θα φτάσετε στο πανέμορφο χωριουδάκι της Καλοταρίτισσας, με τα γραφικά χαμηλά πετρόχτιστα σπιτάκια και την κατάλευκη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Φυσικά μνημεία
Σπήλαιο του Τοίχου
Φωκοσπηλιά
Το νησί αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας