Η Αντίπαρος είναι σίγουρα η επόμενη στάση κάθε επισκέπτη της Πάρου μιας και το φυσικό κάλος αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων που μπορεί να αναπτύξει κανείς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την Πάρο. Αντιθέτως αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Αντίπαρο για τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει αλλά και για μοναδικές ήσυχες μα και περιπετειώδης διακοπές. Η πρόσβαση στο νησί είναι εύκολη καθώς υπάρχει τακτική γραμμή φέρυ μποτ που συνδέει την Πούντα της Πάρου με την Αντίπαρο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και συχνά καραβάκια από την Παροικιά προς την Αντίπαρο και αντίθετα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι ένα από τα σημεία τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε. Επισκέψεις και εξερευνήσεις του χώρου δίνουν την ευκαιρία για μια μοναδική εμπειρία. Η προσέγγισή του γίνεται οδικώς ή για τους εραστές της πεζοπορίας πραγματοποιούνται οι πανέμορφες διαδρομές ΧΩΡΙΟ - ΓΛΥΦΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ και ακόμα ΧΩΡΙΟ - ΚΑΜΠΟΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ.
Επίσης πραγματοποιούνται διαδρομές με ποδήλατα από τα μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου με αποστάσεις 9 και 13χμ από το ΧΩΡΙΟ στα ΛΙΒΑΔΙΑ μέσω του ΚΑΜΠΟΥ. Ενοικιάσεις ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων γίνονται στα τρια γραφεία που λειτουργούν στην Αντίπαρο.
Για τους λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού μια επίσκεψη στον Σάλιαγκο και στα νέα ευρήματα του Δεσποτικού με καϊκάκι από τον Άη Γιώργη είναι μια δραστηριότητα που επιβάλλεται να γίνει καθώς ο πλούτος του πολιτισμού σε αυτά τα δυο μικρά νησάκια της Αντιπάρου είναι μεγάλος.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο περίπλους του νησιού και των μικρών νησίδων του με καϊκι. Μαγευτικά τοπία και πάλι σε παραλίες Νότια-Νοτιοδυτικά του νησιού. Ακόμα μία δραστηριότητα για όσους αγαπούν την περιπέτεια είναι η περιήγηση κυκλικά του νησιού με φουσκωτόΓια τους εξερευνητές του υποβρύχιου κόσμου λειτουργεί σχολή αυτοδυτών. Ξεναγήσεις σε χρυσές αμμουδιές και σε μαγευτικά τοπία του βυθού της Αντιπάρου. Από τα τέλη Μαρτίου έως τέλη Οκτώβρη γίνονται καθημερινά ταξίδια στο βυθό.


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ

Στην Αντίπαρο ο επισκέπτης δεν πρέπει να περιοριστεί σε περιπάτους μόνο μέσα στην χώρα, στο κάστρο και στην διαδρομή ως το σπήλαιο και τον Άη Γιώργη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περίπλους του νησιού με καΐκι, γιατί μπορείς να προσεγγίσεις σε θαλασσοσπηλιές, να δεις απόκρημνες παραλίες και ν' ανακαλύψεις μαγευτικούς σμαραγδένιους κόλπους. Με καΐκι ή βάρκα είναι και ο μόνος τρόπος να πας στα γύρω νησάκια, τα οποία εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που έχουν, κρύβουν παραλίες από τις πιο όμορφες στο Αιγαίο.Η Αντίπαρος προσφέρεται ιδιαίτερα για θαλάσσιες εξορμήσεις με φουσκωτό σκάφος, γιατί οι ακτές της είναι από τις ομορφότερες των Κυκλάδων με θαλάσσια σπήλαια, βράχια διαφόρων αποχρώσεων και καταπληκτικές παραλίες, πολλές από τις οποίες έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.
Για εξερεύνηση προσφέρονται επίσης και οι ακτές των μικρών ακατοίκητων νησιών που βρίσκονται γύρω από την Αντίπαρο, από τα οποία σημαντικότερο είναι το Δεσποτικό, όπου οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Αν το φουσκωτό σας είναι σχετικά μικρό, ένα ήσυχο μέρος για να το ρίξετε είναι η μικρή παραλία στη πίσω μεριά του κάμπινγκ, που απέχει μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι, στις βόρειες ακτές του νησιού.
Η συγκεκριμένη παραλία δεν έχει ποτέ κόσμο, γιατί ο βυθός της είναι λασπώδης με φύκια, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικά σημεία για να κολυμπήσει κανείς. Τα νερά στην αρχή είναι αβαθή και χρειάζονται λίγο προσοχή αλλά βαθαίνουν γρήγορα. Αν θέλετε να προσεγγίσετε τα απέναντι νησάκια Διπλά και Κάβουρα, πρέπει να το επιχειρήσετε από δυτικά γιατί το θαλάσσιο στενό που σχηματίζεται ανάμεσα στις νότιες ακτές των Διπλών και τις βόρειες της Αντιπάρου έχει αβαθή σημεία και αρκετοί λουόμενοι της παραλίας του κάμπινγκ το διασχίζουν κολυμπώντας.
Οι ανατολικές ακτές του νησιού στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι βραχώδεις και φιλοξενούν πανέμορφες ακρογιαλιές. Ξεκινούν λίγο βορειότερα από το λιμάνι με θέα στο απέναντι καταπράσινο Ρευματονήσι που είναι ιδιόκτητο. Μετά τον 'Αγιο Σπυρίδωνα, την κοντινότερη παραλία στο λιμάνι, θα συναντήσετε τις Ψαραλυκές και την Παναγιά, που είναι οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού με φυσική σκιά από αλμυρίκια και ταβέρνες. Στη συνέχεια βρίσκεται η Γλύφα που έχει οδική πρόσβαση και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Εάν σταματήσετε εδώ και έχετε όρεξη για πεζοπορία, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο σημαντικότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού, τη Σπηλιά της Αντιπάρου στο λόφο του άι-Γιάννη.
Στη συνέχεια των ανατολικών ακτών ανάμεσα σε εντυπωσιακά κόκκινα βράχια σχηματίζονται οι παραλίες Πλάκα, Ακρωτήρι, και Απάντημα που είναι ήσυχες και ερημικές και λίγο νοτιότερα ο Σωρός, που είναι πιο πολυσύχναστος με όμορφα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Μετά το Σωρό οι νοτιοανατολικές ακτές του νησιού φιλοξενούν πολλούς όρμους με αμμουδερές ακρογιαλιές με πιο γνωστή αυτή της Φανερωμένης που διαθέτει και ταβέρνα. Ανάμεσα στις νοτιοανατολικές ακτές της Αντιπάρου και τις νοτιοδυτικές της Πάρου βρίσκονται οι ακατοίκητες νησίδες Τούρλος, Πρέζα, Γλαροπούλα, Τηγάνι και Παντερονήσι που περιβάλλονται από υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, ιδανικά για βουτιές. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βυθός της περιοχής με εντυπωσιακούς βράχους, κομμάτια από αρχαία πήλινα αντικείμενα κ.ά. Στις νοτιοδυτικές ακτές της Αντιπάρου από το νοτιότερο άκρο μέχρι τον όρμο του Δεσποτικού, σχηματίζονται θαλάσσια σπήλαια που θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ λίγο βορειοτέρα η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, με πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ και εξαιρετικές ψαροταβέρνες.
Απέναντι από την παραλία του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται τα νησάκια Κοιμητήρι, Δεσποτικό και Στρογγυλό που έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι ωραιότερες παραλίες του Δεσποτικού βρίσκονται στις βόρειες ακτές, ενώ η γύρω θαλάσσια περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα. Μετά τον 'Αγιο Γεώργιο θα συναντήσετε την ιδιαίτερη παραλία Βαθύ Βόλο, που έχει οδική πρόσβαση και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Στην ταβέρνα της περιοχής αξίζει να δοκιμάσετε χταποδάκι στα κάρβουνα και λιαστή γούνα. Το υπόλοιπο των δυτικών ακτών είναι αρκετά ομαλό με πολλά ενδιαφέροντα σημεία και ερημικές παραλίες που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση. Από αυτές το Μοναστήρι, το Λιβάδι και ο Σιφνέικος Γιαλός είναι οι μόνες που έχουν οδική πρόσβαση γι'Ααυτό συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο. Αν έχετε την ευκαιρία απολαύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από τον Σιφνέικο Γιαλό.