ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

Στην Κρήτη βρίσκεται και η κατάληξη του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού - Ε4 - , που οδηγεί τον οδοιπόρο σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια για ορειβασία και trekking, μέσα από βραχώδη εδάφη, σκιερά μονοπάτια, δροσερές πηγές, αμμόλοφους, φαράγγια, υψίπεδα και ιστορικά μνημεία. Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι έχοντας διασχίσει τα Πυρηναία, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλκανική Χερσόνησο, τον Όλυμπο και την Πελοπόννησο καταλήγει στην Κρήτη.
Η διαδρομή του Ε4 στην Κρήτη, συνοπτικά, έχει ως εξής: Μονή Χρυσοσκαλίτισσας (Χανιά), νομός Ηρακλείου, Μινωικό ανάκτορο Ζάκρου (Λασίθι). Έτσι ουσιαστικά το Ε4 διαπερνάει την Κρήτη καθ' όλο το μήκος της, το οποίο συνολικά είναι 415 km περίπου. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν 7 ορεινά καταφύγια, πάνω από τα 1200 μέτρα, που μπορούν να φιλοξενήσουν 15 - 50 άτομα το καθένα, όλους τους μήνες. Καταλληλότερος καιρός για πεζοπορία είναι οι εαρινοί και οι φθινοπωρινοί μήνες, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 16 - 25ο C.


ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Χαρακτηριστικό της έντονης ορεινής γεωμορφίας του νησιού, είναι ένας μεγάλος αριθμός από φαράγγια, βιότοπους και πάρκα φυσικά. Έτσι, σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 106 φαράγγια, εκ των οποίων τα 26 βρίσκονται στον νομό Ηρακλείου. Κάποια από αυτά είναι απροσπέλαστα, ενώ άλλα επισκέψιμα.
Μυρωδιές από χίλια βότανα( ), κουδουνίσματα προβάτων, άγριοι βρώσιμοι καρποί, χρώματα, επιβλητικοί βράχινοι σχηματισμοί, νερά κελαριστά και πολλές φορές κάστρα και ξεχασμένες εκκλησιές, συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά της Κρητικής φύσης που συναντάει ο επισκέπτης κατά το διάβα του σε αυτά τα φαράγγια. Οι ψηλές κορφές και τα φαράγγια του Ηρακλείου είναι εξίσου εντυπωσιακά και τον χειμώνα που ντύνονται από το χιόνι.
Οι ευκαιρίες για απόδραση που προσφέρει το ποικιλόμορφο και αδάμαστο Κρητικό τοπίο και η ζωή στην Κρήτη είναι μοναδικές και τους 12 μήνες, για όλους τους τύπους των παραθεριστών που επιζητούν να συνδυάσουν την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών με την ανακάλυψη μιας διαφορετικής εμπειρίας. Η περιπλάνηση στην εξοχή, τα συναρπαστικά σπορ, οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους, η επαφή με τους ντόπιους και την καθημερινή τους ζωή, η Κρητική κουζίνα είναι μερικές μόνο από τις εμπειρίες που μπορούν να γευθούν οι επισκέπτες. Συχνά ο στοιχειώδης εξοπλισμός και ο απαραίτητος ενθουσιασμός, είναι τα μόνα εφόδια των σύγχρονων αυτών εξερευνητών.


ΚΡΗΤΗ . ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Η Κρήτη περιτριγυρίζεται από 67 μικρά νησάκια και νησίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι ιδανικοί τόποι για ημερήσιες εκδρομές ή για ψάρεμα. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι: η Ντία, η Γαύδος, η Γραμβούσα, η Χρυσή, τα Κουφονήσια και οι Διονυσάδες.
Η Ντία, βρισκόμενη ακριβώς απέναντι από την πόλη του Ηρακλείου είναι ο παραδοσιακός τόπος κατοικίας και αναπαραγωγής του Κρητικού Αιγάγρου, αφού το έντονο ορεινό τοπίο του νησιού εξασφαλίζει το ιδανικό περιβάλλον και ασφαλείς συνθήκες για την επιβίωσή του. Το νησί διαθέτει μικρές παραλίες και κολπάκια, αποτελεί δε ένα καλό μέρος για εκδρομή με καραβάκι από το λιμάνι του Ηρακλείου. Οργανώνονται συνήθως μονοήμερες εκδρομές στην περιοχή του Αη Γιώργη όπου υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι καθώς και ταβέρνα για νόστιμο φαγητό.
Στις νότιες ακτές του νησιού μετά από έρευνες του γνωστού ωκεανογράφου Ζακ Υβ Κουστώ, εντοπίστηκαν σημαντικά ίχνη ναυαγίων από την μινωική περίοδο έως και πιο πρόσφατες εποχές. Ταυτόχρονα είναι και διεθνή κυνηγετική ζώνη καθώς και δημοφιλής τόπος για καταδύσεις και ψάρεμα.
Από το Ηράκλειο όμως μπορεί κανείς να εξορμήσει και για άλλα νησιά, όπως την Γαύδο, το θρυλούμενο νησί της Καλυψώς, που είναι και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Μπορεί επίσης να επισκεφθεί την Χρυσή, ένα επίπεδο νησί, γνωστό για τις ολόχρυσες παραλίες του και τα χιλιάδες κοχύλια που θα συναντήσει κανείς εκεί.