Πρωτεύουσα της Ικαρίας και μεγαλύτερο λιμάνι της είναι ο Άγιος Κύρικος στα νότια του νησιού. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και έχει πολλά αξιόλογα νεοκλασικά. Εδώ μπορείτε να δείτε τη Μητρόπολη και τον Άγιο Δημήτριο με την κρυφή καταπακτή στο Ιερό. Πιο μακριά, στα Θέρμα βρίσκονται οι ξακουστές ραδιούχες πηγές του νησιού και τα ερείπια της αρχαίας Δρακάνου.

Το βόρειο τμήμα της Ικαρίας έχει άγρια φύση και πολλές αμμουδιές με καθαρές θάλασσες όπως η Μεσσαχτή. Εδώ, ο γραφικός Εύδηλος είναι από τα ομορφότερα χωριά, καταπράσινο και γραφικό. Δεύτερο λιμάνι του νησιού, ξεχωρίζει για το βυζαντινό κάστρο της Νικαριάς. Τα ερείπια της αρχαίας Οινόης και των Παλατιών που ήταν βυζαντινά αρχοντικά είναι σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής ενώ ο Αρμενιστής στα δυτικά φημίζεται για το φαράγγι Χάλαρη και το ναό της Αρτέμιδας

Στις περιηγήσεις σας αξίζει ακόμη να δείτε τη Μονή Ευαγγελιστρίας, τη Μονή Μουντέ, τη Μονή Θεόκτιστης, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο και το Στρογγυλό Πύργο του Φάρου. Καλύτερα να γυρίσετε το νησί με τετρακίνητο όχημα, αφού το οδικό του δίκτυο δεν είναι ιδιαίτερα καλό. Αποφύγετε τις βραδινές διαδρομές αλλά μην αποφύγετε να δοκιμάσετε την νόστιμη καθούρα, τυρί που φτιάχνουν οι ντόπιοι, καθώς και μαύρο κρασί, μέλι και λάδι.

Ξεχωριστή θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του Δήμου Ραχών κατέχουν τα παραδοσιακά πανηγύρια - ημερήσια και νυχτερινά - με κορυφαίο αυτό στο Χριστό στις 6 Αυγούστου που πραγματοποιούνται λόγω θρησκευτικών εορτών και διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους του κάθε χωριού και τις επιτροπές των εκκλησιών.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου