Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, την βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από τα νησιά της Προποντίδας, Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά. Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Η Αμμουλιανή βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 130 χλμ. και 2 ναυτικά μίλια από την απέναντι ακτή Τρυπητή. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Έχει έκταση 4,5 χλμ. Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Οι ακτές παρουσιάζουν εναλλαγές σχηματίζοντας κολπίσκους με υπέροχες αμμουδιές. Οι κυριότερες παραλίες που μπορεί κανείς να απολαύσει τη καταγάλανη θάλασσα είναι οι Αλικές, Μεγάλη Άμμος, Αη Γιώργης, Καραγάτσια, Φάκα, Τσάσκα, Νησάκια και πολλές ακόμα εξίσου όμορφες.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου