ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στο Μεγάλο Χωριό, πρωτεύουσα του νησιού, τα καλλωπιστικά φυτά, οι ζαρντινιέρες, ο λιθόστρωτος δρόμος και η πλατεία παρουσιάζουν μια όμορφη εικόνα. Ο οικισμός προφυλασσόταν στο Κάστρο μέχρι τις αρχές του 1800, οπότε μετακινήθηκε στην πλαγιά του βουνού.
Τα Λιβάδια Πρόκειται για σχετικά καινούργιο οικισμό. Αξιόλογο είναι το Διοικητήριο που κτίσθηκε από τους Ιταλούς.
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορός της κούπας (28/7): Διοργανώνεται στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού από την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγ. Παντελεήμονα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του ναού. Ο μπροστάρης κρατάει μια κούπα, ενώ ο επόμενος που θα βάλει χρήματα στην κούπα θα σύρει με τη σειρά του το χορό.
Πανηγύρι Αγ. Παντελεήμονα (25 - 27/7): Το μεγάλο τριήμερο πανηγύρι προς τιμήν του πολιούχου της Τήλου.
Πανηγύρι στο Μικρό Χωριό Ετήσιο καλοκαιρινό πανηγύρι με προσφορά παραδοσιακής ρεβιθόσουπας.
Μεγάλα λαίκα πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική, χορό, δωρεάν φαγητό γίνονται στις 23/8 στις εκκλησίες της Παναγίας Πολίτισσας και Παναγίας Καμαριανής. Στις 31/8 εορτάζει η εκκλησία της Τίμιας Ζώνης στο Μικρό Χωριό.
Αλλες εορτές, δρώμενα και πανηγύρια :
Πάσχα: Αναπαράσταση του Λαζάρου (Λουππιές) από παίδια, που βάζουν ένα αγόρι κάτω από κλαδιά δέντρων, ενώ γύρω - γύρω τα άλλα παιδιά τραγουδούν το τραγούδι του Λαζάρου. Μάζεμα βαφικής ρίζας για Πασχαλινές λαμπάδες (Λουππιές), κατασκευή ομοιώματος του Ιούδα (οχυράνθρωπος με ρούχα, παπούτσια, ζωγραφισμένη νεροκολοκύθα για κεφάλι και κρυμμένα μηνύματα) που καίγεται πανηγυρικά. Την ημέρα του Πάσχα τα παιδιά σκάνε αυτοσχέδια βαρελότα, τις «Μπόμπες».
Γάμος: Έθιμο του «ψεύτικου γαμπρού». Ντύνουν αστεία ένα φίλο που προσπαθεί να φιλήσει την νύφη, ενώ φίλοι και οι συγγενείς προσπαθούν δήθεν να την προστατέψουν.
Απόκριες: Τα παίδια γυρίζουν τα σπίτια και τα μαγαζιά ντυμένα μασκαράδες.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου