Το νησί «ανακαλύφθηκε» τουριστικά και ολοένα και περισσότεροι φίλοι των ταξιδιών αγκυροβολούν στο όμορφο αυτό Αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι. Αφορμή στάθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Mediterraneo, σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στο νησί. Έτσι, το Καστελλόριζο απέκτησε μεγάλη φήμη. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Ιταλούς.
Το Καστελλόριζο προσφέρετε για ήσυχες διακοπές και ανταμείβει κάθε επισκέπτη του με τις μοναδικές ομορφιές του, τις εκπληκτικές παραλίες του και την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του, που σε κάνουν να νοιώσεις σαν στο σπίτι σου.
Το Καστελλόριζο είναι ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο. Οι μέχρι τώρα υποδομές του καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών του. Λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία «Mediterraneo».
Στο λιμάνι του Καστελλόριζου έλαβε συμβολικά χώρα η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, επί ελληνικής προεδρίας, την άνοιξη του 2003.
Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ο μόνος οικισμός και πρωτεύουσα είναι το Καστελλόριζο με παραδοσιακά αρχοντόσπιτα νεοκλασικού τύπου διώροφα ή τριώροφα, λευκά ή χρωματιστά, που απλώνονται, κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από τον κόκκινο βράχο.
Αξιόλογα δημόσια κτήρια και μνημεία:
Το Δημαρχείο (περιοχή Κάβος) και η Νέα Αγορά είναι δυο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, έργα ιταλοκρατίας, το τζαμί (18ος αι.), η «Σαντραπεία Αστική Σχολή» (1903 - δίπλα στο Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης), το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού, το Εντευκτήριο (περιοχή Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού), όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο στις αρχές του 20ου αιώνα. Η προτομή της Κυράς της Ρω (πλατεία Χωραφιών) που κατόρθωσε να κατοικήσει και να κρατήσει ελληνικό το ομώνυμο νησί, η προτομή του ήρωα Νικολάου Σάββα (Κάβος) το μνημείο των αγνώστων στρατιωτών (Λιμάνι).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παραδοσιακό «Σπίτι της Μπουρέκας» κοντά στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, το «Κονάκι» στο Φρύ, το σπίτι Παπαδάκη, Πελαγίας και Φονάρη στο Αρβανιτοχώρι. Υπάρχουν επίσης αρκετοί παλιοί ανεμόμυλοι.
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας:
Τριήμερο γλέντι μετά την Ανάσταση με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται ανάγνωση των Ευαγγελίων σε διάφορες γλώσσες, χορός από γυναίκες με βιολιά στο προαύλιο της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τοπικά τραγούδια του Πάσχα και προσφορά γλυκών και σουμάδας.
Άλλα σημαντικά πανηγύρια και δρώμενα:
Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21/5), την ήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/8) τελείται πανηγυρική θεία Λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας, της Αγίας Παρασκευής (26/7) και την Παραμονή της Κοίμησης (14/8) τα παιδιά ανάβουν φωτιές και πηδούν πάνω από αυτές.
Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία (19/7), οι κάτοικοι πέφτουν με τα ρούχα στη θάλασσα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά υπάρχει διασκέδαση με φαγητό και ποτό στα βουνά, ενώ των Αγίων Θεοφανίων (6/1) οι νέοι πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Σταυρό που ρίχνει ο παπάς.

Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
notioaigaio.gr