ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ | Έβρος | Θράκη | Golden Greece

Έβρος

ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ - Έβρος

Στο μέσο του νομού Έβρου, 13 χλμ νοτιοανατολικά του Σουφλίου δεσπόζει το δάσος της Δαδιάς, καλύπτοντας τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72.900 στρεμμάτων.
Στο δασικό σύμπλεγμα το τοπίο εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία με έντονο ανάγλυφο. Οι ήσυχοι λόφοι αυλακώνονται από δεκάδες ρεματιές και μικρά ποτάμια, τα ώριμα δάση πεύκων και δρυών διακόπτονται από μικρά ξέφωτα και εναλλάσσονται με λιβάδια, βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ενώ ορθοπλαγιές και βράχια αναδύονται αναπάντεχα μέσα στο τοπίο.
Τα δάση της περιοχής περιλαμβάνουν αιωνόβια δέντρα μαύρης και τραχιάς πεύκης ενώ στα λιβάδια φυτρώνουν πολλά αγριολούλουδα όπως ίριδες, ανεμώνες, ορχιδέες και παιώνιες. Στις πυκνές συστάδες του δάσους βρίσκουν ακόμα καταφύγιο πολλά θηλαστικά (λύκος, τσακάλι, ζαρκάδι, σκίουροι, νυχτερίδες), ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 45 είδη.
Η ερπετοπανίδα που αποτελεί την κύρια τροφή των αρπακτικών πουλιών περιλαμβάνει συνολικά 40 διαφορετικά είδη (φίδια, βατράχια, χελώνες, σαύρες).

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου