Τα Αρμάθια είναι νησίδα που βρίσκεται βορείως της Κάσου.
Σήμερα η νησίδα αυτή είναι ακατοίκητη, αλλά η ιστορία τους είναι μακρά. Το υπέδαφος των Αρμαθιών είναι πλούσιο σε αρίστης ποιότητος γύψο.
Από τον 19ο αιώνα η εξόρυξη και εξαγωγή του γύψου συνετέλεσε στην ανάπτυξη των Αρμαθιών, από όπου 8.000 τόνοι ετησίως μετεφέροντο στην Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια και τον Πειραιά.
Κατά την περίοδο της ακμής των Αρμαθιών υπήρχε στο νησί μικρός οικισμός στον οποίο ζούσαν μόνιμα μέχρι και 100 κάτοικοι που καλλιεργούσαν χωράφια και εξέτρεφαν ζώα.
Στην απογραφή του 1951 αναφέρονται 8 μόνιμοι κάτοικοι των Αρμαθιών.
Σήμερα το νησί επισκέπτονται μόνον λουόμενοι, για να απολαύσουν στα Μάρμαρα την παραλία που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου.
Η ψιλή άμμος μέσα και έξω από το νερό, καθώς και ο λευκός γύψος που φαίνεται σε πολλά σημεία του βυθούν δίνουν στη θάλασσα απίστευτα χρώματα.
Από τα μέσα του 2000 ολοκληρώθηκε στα Μάρμαρα παρατηρητήριο από όπου μέλη οικολογικών οργανώσεων θα μπορούν να μελετούν την πλούσια πανίδα της περιοχής.
Η δεύτερη παραλία των Αρμαθιών είναι ο Καρα(β)οστάσης, τον οποίο επίσης επισκέπτονται λουόμενοι τα καλοκαίρια. Στο σημείο αυτό φόρτωναν γύψο τα πλοία κατά τις παλαιότερες εποχές. Η μοναδική εκκλησία στα Αρμάθια, η Υπαπαντή (ή Ποπαντούλα) γιορτάζει σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.
Μία τρίτη πολύ μικρή παραλία στα Αρμάθια βρίσκεται στο μικρό λιμανάκι κάτω από την εκκλησία της Υπαπαντής (Ποπαντούλας), που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου -καιρού επιτρέποντος.
Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν χαλάσματα του παλιού οικισμού των Αρμαθιών, από την εποχή της ακμής του νησιού
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου