Λειτουργεί από το 1992 και στεγάζεται σε τριώροφο οίκημα του 1765. Το κτίριο αποτελεί δωρεά στο Δήμο από την ιστορική οικογένεια Χατζησταμάτη - Νικολαΐδη.
Στο ισόγειο τα μεγάλα ταμπλό του Μουσείου θα σας ενημερώσουν για την ιστορία της Σκοπέλου, τα ήθη και τα έθιμα της. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε τη συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου ξεκινώντας από το νυφικό μόρκο, τη φορεσιά που άρχιζε να κεντιέται μαζί με την προίκα της κόρης. 0 όγκος και το βάρος της δυσκόλευαν τη νύφη ενώ περιείχε το πουκάμισο, το γέμισμα (τέσσερα λευκά μεσοφόρια), τη στόφα (βαμβακερό αμάνικο φόρεμα κεντημένο), το ανετουράλι (ένα πανέμορφο κεντημένο πουκάμισο), το μπαμπουκλί (σαν κοντογούνι χωρίς πλάτη, κεντημένο συνήθως με χρυσά συρίτια), τον κεφαλόδεσμο και τις κουντούρες (βελούδινα πασουμάκια χρυσοκεντημένα), με τις κάλτσες.
Αξίζει επίσης να δείτε ακόμη μια ωραία φορεσιά, το κοκκινοπράσινο μόρκο, που το φορούσαν σαν νυφικό. Τα νέα κορίτσια, όταν τελείωναν το σχολείο, άρχιζαν να φορούν φουστάνες. Μέσα στο σπίτι φορούσαν τη φορεσιά γεράνια, με χρωματιστή ποδιά και μαντίλα στο κεφάλι. Οι συλλογές συμπληρώνονται με μια σειρά από εικόνες, κεντήματα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πολλά από τα οποία είναι προσφορά της οικογένειας Νικολαϊδη. Τέλος, θα δείτε και την παλιά Σκοπελίτικη αντρική φορεσιά, που αποτελείται από τη βράκα και το γιλέκο.
Στον πρώτο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου θα συναντήσετε τη συλλογή της οικογένειας Γεωργαρά με ωραία κομπλέ κεντήματα με πολύ ψιλή κλωστή και φακό.
Στον δεύτερο όροφο, υπάρχει η συλλογή κεραμικών της ονομαστής οικογένειας Ροδίου με τα αρχαιόμορφα αγγεία με βασικό υλικό το αργιλώδες χώμα της Σκοπέλου.
Οι συλλογές πλουτίζονται από τον καταπληκτικό ναυπηγό - μικροτεχνίτη του νησιού Τριαντάφυλλο Μττουνταλά που τα επιδέξια χέρια του γεννούν καΐκια, τρεχαντήρια, βαρκαλάδες και τσερνίκια. Θα έχετε ακόμα την ευκαιρία να δείτε την αναπαράσταση του ταρσανά (παραδοσιακό ναυπηγείο) της Σκοπέλου, έργο του ίδιου. Σ' αυτό τον όροφο επίσης θα δείτε το εργαστήρι του μπάρμπα Γιάννη Λεμονή του μαχαιρά, να περιμένει τον καλλιτέχνη και δημιουργό του να φτιάξει τα περίφημα μαχαιράκια με τη λαβή από κέρατο ζώου και να γράψει τα περίφημα τετράστιχα όμοια με εκείνα που του αφιέρωσε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου