ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΑΝΩΝ | Αρκαδία | Πελοπόννησος | Golden Greece

Αρκαδία

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΑΝΩΝ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΑΝΩΝ - Αρκαδία

Λίγο μετά τον Τυρό, σε απόσταση 4 χλμ, βρίσκεται το όμορφο και τυπικό τσακώνικο χωριό Πέρα Μέλανα. Το γραφικό χωριό αποτελείται από δύο γειτονιές, μια χαμηλότερα, που συγκεντρώνει τα περισσότερα σπίτια, και μια μικρότερη, ψηλότερα., την "πέρα γειτονιά".
Χτισμένο στην πλαγιά του Πάρνωνα, με σπίτια που ακολουθούν την χαρακτηριστική τοπική λιτή αρχιτεκτονική, το χωριό αποτελεί μια έκπληξη για τον επισκέπτη.  Συγχρόνως είναι το χωριό που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την τσακώνικη παράδοση, όπως  και την τσακώνικη διάλεκτο. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν Τσακώνικα.
Το λαογραφικό μουσείο είναι δημιούργημα του πολιτιστικού συλλόγου Πέρα Μελάνων, και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του συλλόγου στα Πέρα Μέλανα της Κυνουρίας.
Περιλαμβάνει τοπικές τσακώνικες φορεσιές, τοπικά υφαντά, τα ονομαστά τσακώνικα ταγάρια που φτιάχνονταν με ιδιαίτερη επιδεξιότητα στο χωριό, χαρακτηριστικές τοπικές ενδυμασίες, φωτογραφικό υλικό κλπ. Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κατ' εξοχή χώρο προβολής της τσακώνικης παράδοσης.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου

Φωτογραφίες
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΑΝΩΝ - Αρκαδία - Φωτογραφίες