ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ | Αρκαδία | Πελοπόννησος | Golden Greece
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ | Αρκαδία | Πελοπόννησος | Golden Greece

Αρκαδία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Αρκαδία

To Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στη πλατεία Κολοκοτρώνη. Στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο, κτισμένο με σχέδια του αρχιτέκτονα Τσίλερ. Παλιότερα το κτίριο στέγαζε το νοσοκομείο "Ευαγγελίστρια". Περιλαμβάνει 8 αίθουσες στις οποίες εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων στην Αρκαδία.
Εκτίθενται νεολιθικά και πρωτοελλαδικά αντικείμενα και σκεύη από πρόσφατες ανασκαφές στο Σακοβούνι Καμενίτσας Αρκαδίας,και πλούσια συλλογή Υστερομυκηναϊκών Χρόνων και Υπομυκηναϊκών Χρόνων από το Παλαιόκαστρο της Γόρτυνας και ευρήματα από τις ανασκαφές στην έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα Κυνουρίας. Εκτίθενται ακόμη ευρήματα Γεωμετρικών Χρόνων από νεκροταφεία της Μαντινείας και κεραμική, γλυπτική Αρχαϊκών μέχρι Ρωμαϊκών χρόνων.
Στο μουσείο υπάρχουν 3 αίθουσες με γλυπτά και ανάγλυφα Αρχαϊκών έως Ρωμαϊκών χρόνων από θέσεις στης Αρκαδίας, μια αίθουσα με χάλκινα (αγγεία, ελάσματα, ειδώλια κ.ά.) Κλασικών έως Ρωμαϊκών χρόνων, μια αίθουσα με επιγραφές, συμβάσεις, ψηφίσματα κ.ά. των Αρκάδων, καθώς και μια ειδική αίθουσα (αρκαδικών ιερών) στην οποία εκτίθενται μικροαντικείμενα, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα και κεραμική διαφόρων χρόνων από αρκαδικά ιερά.
Υπάρχουν επίσης και λίγα ευρήματα Παλαιοχριστιανικών και Πρώιμων Βυζαντινών Χρόνων. Στον κήπο του Μουσείου εκτίθενται 50 επιτύμβιες στήλες και επιγραφές.
Από τα πιο αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου είναι η μοναδική στην Ελλάδα συλλογή λατρευτικών ειδωλίων (ανάμεσα στα οποία και ζώδια) των Πρωτοελλαδικών χρόνων από το Σακοβούνι. Επίσης, το ολόγλυφο καθήμενο άγαλμα θεάς (πιθανόν της Αθηνάς) από την Ασέα, ευρήματα από το Παλαιόκαστρο, μεταξύ των οποίων ένας ψευδόστομος αμφορέας διακοσμημένος με φυτικά, θαλασσινά και γεωμετρικά θέματα καθώς και εκθέματα από την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού.

Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
arcadia.ceid.upatras.gr

Φωτογραφίες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Αρκαδία - Φωτογραφίες ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - Αρκαδία - Φωτογραφίες