ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ | Αρκαδία | Πελοπόννησος | Golden Greece

Αρκαδία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ - Αρκαδία

Το μικρό πέτρινο Μουσείο της Τεγέας χτίστηκε το 1908. Βρίσκεται στην Αλέα, η οποία απέχει 12 χλμ από την Τρίπολη.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου προέρχεται από τον χώρο της ανασκαφής του ναού της Αλέας Αθηνάς, του 4ου αιώνα π. Χ., εποχή κατά την οποία εργάστηκε ως αρχιτέκτονας αλλά και ως γλύπτης των αετωμάτων του ναού της Αθηνάς ο φημισμένος γλύπτης Σκόπας, από την Πάρο.
Το μουσείο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα επαρχιακά μουσεία της χώρας, επειδή είναι το μοναδικό που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό έργων του μεγάλου καλλιτέχνη της αρχαιότητας Σκόπα.
Τα εκθέματα του μουσείου δίνουν μια εικόνα του πολιτισμού και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας.
Στη μια αίθουσα θα θαυμάσετε ανάγλυφα σκοπαδικής κυρίως τεχνοτροπίας, τμήματα αγαλμάτων και αγαλμάτια από το ναό της Αλέας Αθηνάς, καθώς και όστρακα αγγείων από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο. Αξιοπρόσεκτα είναι τα έργα που προέρχονται από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του ναού της Aλέας Aθηνάς και αποτελούν έργα του Σκόπα και των μαθητών του. Mεταξύ των έργων που προέρχονται από το γλυπτό διάκοσμο των αετωμάτων του ναού, περιλαμβάνονται η κεφαλή του ώριμου, γενειοφόρου Ηρακλέους με τη λεοντή, δύο σφριγηλοί, νεανικοί γυναικείοι κορμοί που θεωρείται ότι ήταν τοποθετημένοι στα ακρωτήρια του μνημείου. Θαυμασμό προκαλούν, τα σωζόμενα τεμάχια από το φυτικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο της ανωδομής του ναού, όπως η υδρορροή με το κεφάλι λιονταριού και τμήμα ιωνικού θριγκού με περίτεχνη, ανάγλυφη διακόσμηση.
Στις άλλες δύο αίθουσες εκτίθενται ευρήματα από διάφορες περιοχές της Αρκαδίας, καθώς και πήλινα, μετάλλινα και χάλκινα αντικείμενα, επιτύμβιες πλάκες, όπως και διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Τεγέας.
Στην μικρή αίθουσα της εισόδου εκτίθενται δύο επιβλητικοί μαρμάρινοι θρόνοι οι οποίοι προέρχονται από το αρχαίο θέατρο της Tεγέας, προορίζονταν για δημόσια πρόσωπα υψηλού κύρους και χρονολογούνται στους ύστερους κλασικούς χρόνους. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται κορμοί αγαλμάτων και ένα αντίγραφο της "κεφαλής της Υγείας", καθώς το πρωτότυπο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν κορμός Νίκης, κολοσσιαία κεφαλή Ασκληπιούτης ελληνιστικής περιόδου, μια ανάγλυφη πλάκα από τη διακόσμηση σαρκοφάγου που εικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει το νεκρό Εκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση του θεού Πάνα κ.λ.π.
H τελευταία αίθουσα του μουσείου περιλαμβάνει, εκτός από γλυπτά, και δύο προθήκες, με χαρακτηριστικά πήλινα και μεταλλικά αναθήματα από το ναό της Aλέας Αθηνάς καθώς και πήλινα ειδώλια καθιστών και γυναικείων μορφών από παλαιότερες ανασκαφές από ιερό στον Άγιο Σώστη Tεγέας. Ξεχωρίζουν, εξάλλου, οι δύο επιτύμβιες στήλες με ανάγλυφη παράσταση πολεμιστή.

Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
arcadia.ceid.upatras.gr

Φωτογραφίες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ - Αρκαδία - Φωτογραφίες