(τηλ. 27510 68819, 27520 27502)
Στο Μουσείο του Άργους εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Αγορά και στο Θέατρο, στο μυκηναϊκό νεκρουαφείο της Δειράδας (λόφος του Προφήτη Ηλία), στη Λέρνα και από σωστικές ανασκαφές.
Στον προθάλαμο του ισογείου του νέου κτιρίου εκτίθενται ψηφιδωτό της προσωποοίησης της Αφθονίας ή του Φθινοπώρου (4ος αι. μ.Χ.), πιθάρια των μεσοελλαδικών και των μυκηναϊκών χρόνων και δύο μεγάλα ταφικά αγγεία της γεωμετρικής περιόδου.
Στην κυρίως αίθουσα ευρήματα από τα μεσοελλαδικά έως και τα κλασικά χρόνια είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της συνεχούς κατοίκησης της πόλης τις αντίστοιχες περιόδους. Από τη μεσοελλαδική περίοδο (1900-1600 π.Χ.) ξεχωρίζουν τα "αργεία" τεφρά και καστανά μινύεια αγγεία. Ακολουθούν τα κτερίσματα τάφων από νεκροταφεία του Άργους και κυρίως από το μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας.
Οι "σκοτεινοί αιώνες" (υπομυκηναίκά και πρωτογεωμετρικά χρόνια 1100-900 π.Χ.) με τη γραμμική διακόσμηση και τα μικρά σχήματα των αγγείων είναι το μεταβατικό στάδιο προς τη γεωμετρική περίοδο (900-700 π.Χ.), όπου το Άργος διακρίνεται και πάλι. Από τα αγγεία ξεχωρίζουν οι κρατήρες όλων των φάσεων διακοσμημένοι με πουλιά, άλογα και βαθμιδωτούς μαιάνδρους, προσφιλή θέματα του αργείτικου εργαστηρίου. Σε τάφους των γεωμετρικών χρόνων βρέθηκαν η χάλκινη πανοπλία, οι σιδερένιοι οβελοί, οι κρατευτές σε σχήμα πλοίου και διάφοροι δακτύλιοι. Οι χάλκινες περόνες του Άργους αποδεικνύουν ότι κατά τον 9ο και τον 8ο αι. π.Χ. υπάρχει σημαντική παραγωγή χάλκινων αντικειμένων. Από τα εκθέματα των υστερογεωμετρικών χρόνων αξιοπρόσεκτα είναι τα πήλινα ομοιώματα ροιάς, σύμβολα γονιμότητας και καρποφορίας, συνδέονται με χθόνιες θεότητες ή με θεότητες που η αρχική τους υπόσταση ήταν χθόνια.
Στις εντοιχισμένες προθήκες του ισογείου εκτίθενται: το όστρακο κρατήρα με τη σκηνή της τύφλωσης του Πολύφημου από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του (7ος αι. π.Χ.), κρατήρες με ταινιωτή διακόσμηση και χειροποίητα έργα κοροπλαστικής, που αποτελούν χαρακτηριστικές δημιουργίες εγχώριων εργαστηρίων κατά τη διάρκεια της αρχαϊκής περιόδου. Ευρήματα κλασικών χρόνων, όπως ο κρατήρας του ζωγράφου του Ερμώνακτα, αγγεία (πυξίδες, κύλικες) από την Κόρινθο και την Αττική και δύο όστρακα ντόπιων μελανόμορφων αγγείων ολοκληρώνουν τα εκθέματα της αίθουσας του ισογείου.
Στο χώρο της σκάλας, που οδηγεί στον α' όροφο, υπάρχουν μαρμάρινο επίκρανο αρχαϊκών χρόνων, βυζαντινό θωράκιο με παγώνι και ένα τραπεζοφόρο.
Στο διάδρομο και το ισόγειο του Καλλεργείου παρουσιάζεται η συλλογή της Λέρνας με ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό συνοικισμό, που κατοικήθηκε συνεχώς από τα νεολιθικά χρόνια έως το τέλος της εποχής του Χαλκού. Ξεχωρίζουν το νεολιθικό γυναικείο ειδώλιο, η πρωτοελλαδική κυκλική εστία, τα πήλινα σφραγίσματα από την Οικία των Κεράμων κτλ.
Στον α' όροφο του κτιρίου εκτίθενται ρωμαϊκά αντίγραφα έργων των κλασικών και των ελληνιστικών χρόνων. Στον προθάλαμο, δεσπόζει το άγαλμα Ηρακλή τύπου Farnese από πρωτότυπο έργο του 4ου αι. π.Χ. του Λύσσιπου, καθήμενες Μούσες, άγαλμα Υγείας, επιτύμβια ανάγλυφα, δύο αττικά μαρμάρινα τραπεζοφόρα της όψιμης αρχαιότητας (Διόνυσος με τράγο και Γανυμήδης με αετό), άγαλμα του Γανυμήδη από έργο του 5ου αι. π.Χ. κ.α.
Στηνκυρίως αίθουσα παρουσιάζονται επιτύμβια ανάγλυφα, κεφαλή Σοφοκλή τύπου Farnese (αντίγραφο έργου του 3ου αι. π.Χ.), ανάγλυφα των Ευμενίδων (4ος και 3ος αι. π.Χ.), άγαλμα Αφροδίτης τύπου Frejus, πορτραίτο του Γέτα (3ος αι. μ.Χ.), άγαλμα Αθηνάς, πεπλοφόρος, Διόνυσος στον τύπο του σαυροκτόνου, Μούσα με λύρα, Ερμής, Διόνυσος ή Σάτυρος στον τύπο του οινοχοούντος κτλ. Εκτός από τα γλυπτά στον ίδιο χώρο ακτίθεται και ψηφιδωτό του τέλους του 4ου αι. μ.Χ.
Στο δάπεδο της στοάς του κήπου του Μουσείου έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά, όπου σε διάχωρα αποδίδονται: αγγείο με βλαστούς κληματίδας και πτηνά (6ος αι. μ.Χ.), οι δώδεκα μήνες του έτους με τα σύμβολά τους, κυνηγετικές παραστάσεις και διονυσιακή σκηνή (β' τέταρτο του 6ου αι. μ.Χ.) καθώς και τμήμα ψηφιδωτού με τις 4 εποχές του έτους σε προτομές και την προσωποποίηση της Απόλαυσης (τέλη 5ου αι. μ.Χ.). Στην ίδια στοά υπάρχουν ακόμα άγαλμα Ασκληπιού με τον ομφαλό, αρχαϊκό κιονόκρανο, ένα κολοσσικό προσωπείο θεού, κεφάλι Μέδουσας κ.α.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου