Βρίσκεται δίπλα από τον Αγ. Δημήτριο και ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, ενώ συνέβαλε σημαντικά στον εμπλουτισμό του το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.
Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας και της παράδοσης στις νεώτερες γενιές.
Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης (του 1842), ένα αριστούργημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Στο ισόγειο του μουσείου θα δείτε τον αργαλειό και τα εργαλεία της Ναουσαίικης οικιακής υφαντικής. Επίσης εκτίθενται διάφορα σκεύη του νοικοκυριού.
Στον πρώτο όροφο θα δείτε τον οντά με όλα τα έπιπλα, υφαντά και σκεύη που τον χαρακτηρίζουν. Το τζάκι με όλα τα χρειώδη,, τα καθιστικά πλάι στο τζάκι και ο σοφράς, χαμηλό τραπέζι όπου η οικογένεια έτρωγε.
Το σεντούκι όπου έβαζαν τα ρούχα, κούκλες με τοπικές φορεσιές και λίγο πιο κάτω ο καλός νοντάς (το δωμάτιο υποδοχής) με το μαγκάλι στη μέση και στολισμένος με χειροποίητα χαλιά, υφαντά και κεντήματα.
Θα θαυμάσετε επίσης στο μουσείο πολλές αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Νάουσας, ανάμεσά τους ξεχωρίζει της νύφης, καθώς και οι φορεσιές της Μπούλας και του Γενίτσαρου από το φημισμένο παραδοσιακό δρώμενο της Αποκριάς.
Ακολουθεί η τραπεζαρία και ύστερα, στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται όπλα και ξίφη από το 1821, τον Μακεδονικό αγώνα και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και φορεσιές και οπλισμός οπλαρχηγών και αγωνιστών που πολέμησαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου