Ι.Μ. ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ (ΤΗΛ.: 26920 22363), Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 5,5 ΧΛΜ. ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 961, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΕΥΓΕΝΙΟ, ΣΥΝΑΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΤΙΣΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΛΑΥΡΑ, ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ.
Ι.Μ. ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ, (ΤΗΛ.: 26920 23130), ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 10 ΧΛΜ. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟ ΒΡΑΧΟ (940 Μ.) ΥΨΩΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 4ΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΟΚΤΑΩΡΟΦΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ. ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ, ΕΝΑ ΝΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΝΑΡΘΗΚΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ. Ο ΝΑΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 1653, ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΜΑΡΜΑΡΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ, ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ «ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ» ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ. ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΔΩΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ ΤΟ 1825.
Ι.Μ. ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΛΑΣΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΑΙΩΝΟΒΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΕΡΙΝΟ, (ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 800 Μ.) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 14Ο ΑΙΩΝΑ. ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1827, ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΙΜΠΡΑΗΜ, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΜΑΧΗ ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΧΑΣΕ 350 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗ ΜΟΝΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ. ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΜΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΘΗΚΗ ΚΑΙ ΆΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ 8 ΜΑΪΟΥ.
Ι.Μ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΑΤΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 17 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΠΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 400 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΡΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟΚΑΛΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΞΩΣΤΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΔΥΜΗΣ. ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 18Ο ΑΙΩΝΑ.
Ι.Μ. ΜΑΡΙΤΣΑΣ
Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΑΤΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟ ΝΑΡΘΗΚΑ
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ (3 ΧΛΜ. ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΕΚΕΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ - ΖΑΡΟΥΧΛΑΣ. ΑΡΧΙΚΑ Η ΜΟΝΗ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΝΑΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. Η ΜΟΝΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΤΟ 1706 ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΤΟ 1751. ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 140 Μ. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΗ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΚΛΙΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΆΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ, ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1672, ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟ ΤΟΥ 1800 ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ. ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟ 1821. ΤΟ 1952 ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΞΕΝΩΝΑΣ ΜΕ 17 ΚΛΙΝΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΛΚΙΑΝΙΚΑ.