Στον Κάμπο, στην περιοχή του Παλαμά, αναβιώνουν τα «Ρουγκατσάρια», έθιμα του Δωδεκαημέρου, τα Λαζαριάτικα τραγούδια την Πέμπτη πριν του Λαζάρου, αλλά και ο Καραγκούνικος Γάμος την περίοδο της Αποκριάς.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γιορτή κρασιού στο Μεσενικόλα, όπου εορτάζεται η νέα σοδιά με χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί, ενώ εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής διοργανώνονται σε πολλούς δήμους του Νομού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Καραϊσκάκεια».

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια για να ξαναζωντανέψει η περιοχή.
Εντυπωσιακά και τα πανηγύρια της περιοχής με τους μοναδικούς Αργιθεάτικους χορούς και τραγούδια.
Ιδιαίτερος χορός της Αργιθέας είναι ο κλειστός χορός. Χορεύεται κυκλικά από άνδρες και γυναίκες σε δύο κύκλους με τους άνδρες να βρίσκονται εξωτερικά. Οι χορευτές πιάνονται αγκαζέ και στο ξεκίνημα ο χορός είναι αργός. Από τη μέση και μετά γίνεται πιο γρήγορος και οι χορευτές πιάνονται από το χέρι. Τα τραγούδια τα «κλειστά» είναι αφηγηματικά ή παραλογές με ιστορίες από την παράδοση ή τους θρύλους του τόπου με θέματα κυρίως τον έρωτα και την ξενιτιά.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ

Καραγκούνηδες αποκαλούνται οι κάτοικοι των πεδινών τμημάτων του Θεσσαλικού κάμπου και τους συναντάμε στους πληθυσμού του β.α τμήματος του νομού Καρδίτσας, σε ορισμένα χωριά των Φαρσάλων και των Τρικάλων.
Η ετυμολογία του ονόματος ίσως προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων καρά και γκουν (μαύρο χώμα, μαυροχωμίτης) ή καρά και Γιουνάν (μαύρος, γνήσιος Έλληνας) ή καρά και γκούνα (μαύρη γούνα).

Πηγή : Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
http://estia.hua.gr/