ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

Το Ε4, ξεκινώντας από τα Πυρηναία δια μέσου των Άλπεων και διασχίζοντας όλη την Ελλάδα, φθάνει στο Καστέλι της Κρήτης και τελειώνει στη Ζάκρο. Οι περιπατητές που ακολουθούν το Ε4 έχουν την δυνατότητα, διαβαίνοντας μονοπάτια, σκαρφαλώνοντας πάνω από βράχια και διασχίζοντας άγρια φαράγγια και ξεχασμένους οικισμούς, να ανακαλύψουν κρυμμένες γωνιές, να απολαύσουν τη φύση σε όλο το μεγαλείο της και να βιώσουν ήθη και έθιμα κοντά σε αυθεντικούς ανθρώπους. Οι διαδρομές διασχίζουν σχεδόν όλο τον ορεινό όγκο και προσφέρουν τις ωραιότερες θέες.

Προτεινόμενες διαδρομές του Ε4 είναι:

  1. 22,5 χλμ., 6,5 ώρες, Άνοιξη – Φθινόπωρο
  2. 32 χλμ., Άνοιξη – Φθινόπωρο
  3. 22 χλμ, Άνοιξη – Φθινόπωρο
  4. 14,5 χλμ., Άνοιξη – Φθινόπωρο
  5. 20 χλμ., Απρίλη – Σεπτέμβρη
  6. 13 χλμ., όλο το χρόνο
  7. 19,5 χλμ., όλο το χρόνο
  8. 24,5 χλμ., Άνοιξη – Φθινόπωρο
  9. 15 χλμ., Μάη – Σεπτέμβρη
  10. 18 χλμ., Μάη – Οκτώβρη

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ο Καλαθάς χαρακτηρίζεται από χαμηλά και εύκολα βράχια, ενώ μια πρόκληση για τους αναρριχητές είναι τα ψηλά και συμπαγή τοιχώματα του φαραγγιού στο Θέρισο. αλλά και οι πολύ μεγάλοι και σαθροί τοίχουι του Γκίγκιλου.
Εκτός από τον Καλαθά και το Θέρισο, που ήταν οι πρώτες και πιο γνωστές αναρριχητικές διαδρομές του νομού Χανίων, πολλές διαδρομές ανοίχτηκαν επίσης στον Γκίγκιλο, ενώ ένα εντελώς νέο πεδίο με χαμηλά βράχια δημιουργήθηκε σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο των Χανίων, αυτό του Μόντε Βάρδια. Εκτός από τα γνωστά οργανωμένα πεδία, υπάρχουν διαδρομές στα Άπτερα, στο Σταυρό, αλλά και στην Αράδαινα.
Ο βράχος είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας στα περισσότερα σημεία και η ασφάλιση των αθλητικών διαδρομών στο νομό έχει γίνει με βύσματα 10 χιλιοστών. Στον Γκίγκιλο απαραίτητη είναι και η χρήση φυσικής ασφάλισης, καθώς μόνο στους Πύργους υπάρχουν έτοιμα ρελέ και ενδιάμεσες ασφάλειες.


ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Χανίων ενδείκνυται, λόγω του ανάγλυφου με τις μικρές υψομετρικές διαφορές, για ποδηλατικές εξορμήσεις. Ειδικά την άνοιξη, οι μυρωδιές από τις ανθισμένες πορτοκαλιές και τα λουλούδια στις αυλές και στους κήπους συντροφεύουν με μοναδικό τρόπο τους ποδηλάτες.
Α. Στα πορτοκαλοχώρια του κάμπου
Η διαδρομή που σας προτείνουμε ξεκινάει από τα Χανιά περνώντας από το δρόμο της Πελεκαπίνα, όπου βρίσκονται παλιά Μετόχια, τα κτήματα του Μάνου με πανέμορφα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συνεχίζουμε πάνω από την γέφυρα της εθνικής οδού και στην διχάλα που ακολουθεί, πηγαίνουμε δεξιά. Βρισκόμαστε σύντομα στο όμορφο χωριό Περιβόλια όπου ακολουθούμε την δεξιά διακλάδωση για τον συνοικισμό Πύργος. Στην πλατεία στρίβουμε πάλι δεξιά και έπειτα από λίγο βρισκόμαστε στο χωριό Λυγιδές.
Συνεχίζουμε δυτικά παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο για Αγιά. Όποιο δρόμο και να ακολουθήσουμε μέσα από τους πορτοκαλεώνες με κατεύθυνση δυτικά θα φθάσουμε στους οικισμούς Όαση και Μαρμαράς. Εδώ, θα περάσουμε στον κεντρικό δρόμο μπροστά από τις ιστορικές φυλακές της Αγιάς, τόπο μαρτυρίου για πολλούς Έλληνες πατριώτες κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Συνεχίζοντας για Αγιά θα δούμε μετά την εκκλησία δεξιά μας, πινακίδα για την λίμνη της Αγιάς. Η εξαιρετική αυτή λίμνη αποτελεί υδροβιότοπο για εκατοντάδες μεταναστευτικά είδη πουλιών, αλλά και τόπο διαβίωσης για πολλά ενδημικά είδη. Η περιοχή ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστασίας NATURA 2000 και άλλων συνθηκών. Μετά την στάση μας εδώ, συνεχίζουμε την πορεία μας προς Κυρτωμάδο. Μετά το τελευταίο σπίτι του γραφικού αυτού χωριού συνεχίζουμε ακολουθώντας πάντα τον κύριο δρόμο δίπλα στο ποτάμι.
Η φύση μας χαρίζει απλόχερα εκπληκτικές εικόνες δίπλα σε πλατάνια, πυκνή βλάστηση, πορτοκαλιές και λεμονιές. Στον δρόμο μας θα συναντήσουμε δυο πανέμορφα εκκλησάκια, καθώς και έναν υπαίθριο χώρο για ξεκούραση και μια ταβέρνα. Συνεχίζοντας, θα φθάσουμε στο κέντρο του χωριού Πλατανιάς. Η επιστροφή στα Χανιά ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο από Αγία Μαρίνα, Σταλό, Καλαμάκι, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω αυξημένης κυκλοφορίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Β. Στο Φαράγγι της Καντάνου
Το φαράγγι της Καντάνου καλύπτει μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αναπτύσσεται στο βόρειο τμήμα του οροπεδίου της Καντάνου και μεταξύ των οικισμών Σπίνας, Πάνω Φλωρίων και του κάμπου της Καντάνου. Διασχίζεται από τον χείμαρρο «Κουκίζα» ή «Σπινιώτη» και περιλαμβάνει δεκάδες άλλες μικρότερες λαγκαδιές και μικροφάραγγα, που συμπληρώνουν το άγριο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.
Στο φαράγγι ευδοκιμούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, θάμνοι και δέντρα. φασκομηλιά, ματζουράνα, θρούμπη, κουμαριά, πρινάρια, πλατάνια, πεύκα, χαρουπιές και το σπάνιο είδος θάμνου, άντραχλο της Κρήτης.
Σχεδόν όλα τα άγρια ζώα της Κρήτης ζουν εκεί, ασβοί, κουνάβια, πολλά είδη ερπετών και πτηνών, αρπακτικών και μη.
Το φαράγγι λόγω της αγριότητάς του και των έντονων φυσικών εξάρσεων που το χαρακτηρίζουν, ήταν πρόσφορο από την εποχή της τουρκοκρατίας για κλεφτοπόλεμο, ενέδρες και γιουρούσια. Αποτελεί μοναδικό φυσικό και ιστορικό μνημείο.
Διασχίζεται, κατά μήκος από έναν έξοχο, χειρωνακτικά κατασκευασμένο, αμαξιτό δρόμο που αποτελεί ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δείγματα προβιομηχανικής κατασκευής για την περιοχή. Η κατασκευή του δρόμου, μήκους 6.645 μέτρων, έγινε την δεκαετία του 1920 από γυναίκες άντρες και παιδιά, κρεμασμένους με σχοινιά, στα γκρεμνά του φαραγγιού. Ο δρόμος σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί μοναδική πρόκληση για περίπατο και ποδηλασία, για κάθε ηλικία.
Η διαδρομή ξεκινά από τον Άναβο. Όπως ερχόμαστε στην Κάντανο από τα Χανιά, αμέσως μετά από την παράκαμψη για τον οικισμό της Σπίνας, αριστερά συναντάμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο Εδώ μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας ή να ζητήσουμε από το λεωφορείο -ερχόμενοι από Χανιά- να κάνει στάση.
Μετά από 40 περίπου λεπτά περπατήματος ή ποδηλασίας, φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ειρηναίου δίπλα στο χείμαρρο Κούκιζα και την Σπινιώτικη Γέφυρα. Από εδώ, αν επιθυμούμε, μπορούμε να κατευθυνθούμε πεζοπορώντας ή με το ποδήλατο, όταν ο καιρός είναι καλός προς τα πάνω μέσα από το φαράγγι της Καντάνου προς την Σπίνα για να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά του. Μετά, θα επιστρέψουμε πάλι στον Άγιο Ειρηναίο για να συνεχίσουμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο που, μετά από περίπου 50 λεπτά πεζοπορίας ή ποδηλασίας, θα μας οδηγήσει στην Κάντανο, 500 μέτρα περίπου πριν από το Γυμνάσιο- Λύκειο του χωριού.
Περπατώντας ή ποδηλατώντας πλέον πάνω στον κεντρικό δρόμο Χανίων- Καντάνου (να είμαστε προσεκτικοί με τα αυτοκίνητα), μετά από 15 λεπτά, φτάνουμε στο κέντρο της Καντάνου, όπου μπορούμε να γευτούμε τα εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά και το εξαιρετικό φαγητό από ντόπια προϊόντα στις ταβέρνες συνοδεία άφθονου κρασιού, τσικουδιάς και σελινιώτικης φιλοξενίας.
Από την Κάντανο μπορούμε πάλι με το λεωφορείο προς Χανιά να γυρίσουμε στον Άναβο για να πάρουμε το αυτοκίνητό μας, εάν το έχουμε αφήσει εκεί.


ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ
  1. Ν. Χώρα, 2 χλμ. από το κέντρο των Χανίων
  2. Οροπέδιο Ομαλού, 45 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Μαγευτική πτήση από Καλλέργη σε βορειοδυτική – δυτική κατεύθυνση πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς και το Γκίγκιλο
  3. Φαλάσσαρνα, πάνω από την αρχαία πόλη σε δυτική κατεύθυνση
  4. Οροπέδιο Ασκύφου
  5. Μοναδική πτήση πάνω από τη λίμνη του Κουρνά σε βόρεια – βορειοανατολική κατεύθυνση
  6. Πάνω από το Βαρύπετρο με θέα τα Λευκά Όρη και τη Λίμνη της Αγιάς

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ο νομός Χανίων προσφέρεται για αμέτρητες εξορμήσεις και είναι μάλλον ο πιο γραφικός της Κρήτης. Αξίζει να επισκεφθείτε τα χωριά: Άγιους Απόστολους, Αγία Μαρίνα και Πλατανιά, μερικά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων, με χαρακτηριστικό τους την πεντακάθαρη παραλία και την καλή νυχτερινή ζωή. Ανατολικά των Χανίων, βρίσκεται η χερσόνησος του Ακρωτηρίου. Εκεί μπορείτε να δείτε μοναστήρια της Αγίας Τριάδας και Τζαγκαρόλων και να κολυμπήσετε στο Σταυρό, τον Καλαθά και το Μαράθι. Ακόμη πιο ανατολικά βρίσκεται η χερσόνησος του Αποκόρωνα, η οποία είναι μια πανέμορφη ορεινή περιοχή με την πλουσιότερη βλάστηση στην Κρήτη. Η θέα της είναι μοναδική και εντυπωσιάζει. Συνεχίζοντας ανατολικά φτάνετε στη φημισμένη Γεωργιούπολη, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα του νησιού το οποίο χαρακτηρίζεται από ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Πηγαίνοντας δυτικά, θα συναντήσετε την εκπληκτική παραλία του Μπάλου με τα κρυστάλλινα νερά στη χερσόνησο της Γραμβούσας. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων βρίσκονται τα Φαλάσαρνα, μια από τις καλύτερες παραλίες της χώρας. Ξεχωριστή ομορφιά έχει και το Ελαφονήσι, με τα πεντακάθαρα νερά του. Το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο στη Νοτιοδυτική Κρήτη όμως είναι η Παλαιόχωρα, με πάνω από δέκα παραλίες που δίνουν δικαίωμα επιλογής στους επισκέπτες. Στα νότια του νομού βρίσκονται η Σούγια και τα Σφακιά που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Ξεχωριστή εμπειρία, αν αντέχετε, είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Για να το διασχίσετε θα χρειαστείτε αρκετές ώρες, αλλά η απαράμιλλη ομορφιά του θα σας ανταμείψει. Κοντά στη Χώρα των Σφακίων μπορείτε να επισκεφθείτε το Φραγκοκάστελλο και το παραλιακό χωριό Λουτρό (με καραβάκι), που έχει πεντακάθαρα νερά.


ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος και προνομιούχος τόπος με ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, αμέτρητες ομορφιές και κάθε λογής ενδιαφέροντα.Εκτός από τα πεντακόσια χωριά των, τις περισσότερες από εκατό υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες σε βορρά και νότο, τις εκατό βουνοκορφές και τα 1.500 σπήλαια καθώς και τα αμέτρητα μνημεία, έχουν τα πλέον ασύγκριτα σε αγριάδα και ομορφιά φαράγγια στην Ευρώπη. Στον Νομό Χανίων ευρίσκονται, περισσότερα από εξήντα φαράγγια, μικρά ή μεγάλα, ευκολοδιάβατα ή δυσπρόσιτα, γι' αυτό πολλοί ονομάζουν τα Χανιά «Τόπο των Φαραγγιών».Τα φαράγγια αυτά, με την άγρια ομορφιά τους και το αμόλυντο περιβάλλον προκαλούν ξεχωριστή συγκίνηση, δέος και θαυμασμό. Η διάβαση ενός από αυτά θα σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες και σίγουρα θα σας δημιουργήσει την επιθυμία, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα Χανιά, να διασχίσετε ένα ακόμη φαράγγι.Πέρα όμως από την αγριάδα και ομορφιά προσφέρει και αμέτρητα άλλα ενδιαφέροντα: Θρύλους για δράκους και νεράιδες, για καλά και κακά πνεύματα που έχουν εκεί τα λημέρια τους. Πεντακάθαρες πηγές νερού ή γραφικά βυζαντινά εκκλησάκια σε σημεία όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχαν ξακουστά Μαντεία ή Ιερά.Ιστορίες ηρωικές για τους επαναστάτες που από αυτά ξεκινούσαν για να εκδιώξουν από την Κρητική γη τους κατακτητές: Ρωμαίους, Άραβες, Βενετσιάνους, Τούρκους ή Ναζί. Ιστορίες δραματικές, για μάχες και για χιλιάδες γυναικόπαιδα που έβρισκαν καταφύγιο σ' αυτά για να σωθούν από τους επιδρομείς.Αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν σ' αυτά: Στάνες αιγοπροβάτων, νερόμυλους και υδροπρίονα, καμίνια για ασβέστη ή κάρβουνο και ακόμη τα μετερίζια που έστηναν για να αμυνθούν από τις διάφορες επιδρομές και ένα σωρό άλλα.Τα φαράγγια αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως σε ανθρακικά πετρώματα δηλ. ασβεστόλιθους μάρμαρα και δολομίτες, ως αποτέλεσμα βαθειάς ρηγμάτωσης του στερεού φλοιού της γης και της διαβρωτικής δράσης των νερών των ποταμών. Σχηματίσθηκαν περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πριν στο τέλος της Μειόκαινου εποχής του Καινοζωικού αιώνα.Στη συνέχεια σας παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες συνοπτικά για 17 από αυτά τα φαράγγια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καθένα από τα υπόλοιπα δεν έχει τις δικές του ομορφιές και τα δικά τους κάθε λογής ενδιαφέροντα.Μπορείτε να επιλέξετε για ποιο φαράγγι έχετε τον χρόνο ή την δυνατότητα να επισκεφθείτε και Σας ευχόμεθα ΚΑΛΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ.