ΜΕΓΑΝΗΣΙ
Το Μεγανήσι είναι ένα από τα πολυάριθμα νησιά στην περιοχή της Λευκάδας. Με έκταση που ξεπερνά τα 22.000 τχλμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της περιοχής μαζί με τον Κάλαμο. Το νησία διαθέτει τρείς ξεχωριστούς οικισμούς με έδρα του τον οικισμό του Κατωμερίου. Παράλληλα στο Μεγανήσι ανήκει και το θρυλικό νησί Σκορπίος το οποίο έχει αγοραστεί από τον εφοπλιστή Ωνάση το 1963 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειας Ωνάση. Οι άλλοι δύο οικισμοί του νησιού ονομάζονται Σπαρτοχωρι και Βαθύ.Το Μεγανήσι διαθέτει μια σημαντική ιστορική πορεία. Ανήκει στις Τηλεβοιδες Νήσους οι οποίες πήραν το όνομά τους από τους Τηλεβόες. Αυτοί ήταν ένας τοπικός λαός ο οποίος είχε ώς κύρια δραστηριότητα της πειρατεία. Το νησί από τις ανασκαφές έχει κατοικηθεί ήδη από την Νεολιθική εποχή και ονομαζόταν Τάφος ή Τάφιος. Τον 7ο αι, π.Χ το νησί περνάει υπό την κυριαρχία της Κορίνθου.

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το Μεγανήσι αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο για πολλούς Έλληνες επαναστάτες αλλά και τόπος καταγωγής του στρατηγού Δήμου Τσέλιου Φερεντίνου ο οποίος αποτελεί παράδειγμα πατριωτισμού και ηρωισμού και πολλές νίκες κατά των Τούρκων κατακτητών.

Μάλιστα ακόμα και μετέπειτα κατά την διάκρεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέου το νησί διετέλεσε ξανά τον ρόλο του κρυσφύγετου για το ιστορικό υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο είχε κρυφτεί σε μια σπηλιά του νησιού απο τότε η σπηλιά πήρε το όνομα του. Αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά αξιοθέατα του τόπου αλλά και ιστορικό μνημείο για όλη την Ελλάδα.Από πολιτισμική σκοπιά το Μεγανήσι έχει διατηρήσει ανέπαφα πολλές παραδοσιακές πρακτικές και προσπαθεί με πολλούς τρόπους να αναδεικνύει την πολιτισμική του κληρονομιά στους επισκέπτες του.