ΜΑΘΡΑΚΙ
Το Μαθράκι είναι το μικρότερο νησάκι των Διαποντίων Νήσων με έκταση μόλις τα 3 τχλμ. Αποτελεί το νοτιότερο άκρο του Ιονίου Πελάγους και έχει καταγεγραμμένους μόλις 100 μόνιμους κατοίκους.

Το νησί είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένο, με την πυκνή βλάστηση του να κρύβει πολλά από τα σπιτάκια των οικισμών. Οι κάτοικοι έχουν χωρίσει το νησί σε Άνω Πάντα που βρίσκεται στα νότια σημεία του νησιού και Κάτων Πάντα προς τα βόρεια.Το Μαθράκι απέχει μόλις 4 μίλια από την Κέρκυρα, και όταν κάποιος φτάσει στο λιμάνι του θα συναντήσει ένα μοναδικό παραδοσιακό καφενείο-μαγειρείο που υποδέχεται τους επισκέπτες του νησιού.

Στο νησί η ζωή των κατοίκων είναι απλή. Κύρια ασχολία τους η αλιεία. Ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να ακολουθήσει τα μικρά πέτρινα μονοπάτια καθ'όλο το μήκος του νησιού για να εξερευνήσει το νησί αλλά και να απολαύσει την μαγευτική θέα της απέραντής θάλασσας που απλώνεται γύρω του. Φυσικά το ίδιο απόμερες είναι και οι μικρές παραλίες του νησιού οι οποίες προσφέρουν απλόχερα γαλήνη και ηρεμία. Στο Μαθράκι υπάρχει η παραλία Πορτέλο, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του νησιού στα βορειοανατολικά, και η οποία διακρίνεται για την ξεχωριστή ομορφιά της και τα ρηχά νερά.