ΚΑΛΑΜΟΣ
Γενικά χαρακτηριστικά του νησιού
Ο Κάλαμος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Με συνολική έκταση 24,964 τχλμ ο Κάλαμος ανήκει γεωγραφικά στο νομό Λευκάδος από το 1974 αφού προσαρτήθηκε από το νομό Κεφαλληνίας. Ο Κάλαμος διαθέτει δύο μεγάλους οικισμού τον Κάλαμο και την Επισκοπή. Γενικά είναι ένα ορεινό νησί που διακρίνεται ωστόσο για τις πανέμορφες παραλίες του. Κάθε απότομη πλαγιά καταλήγει σε μία από τις αμέτρητες παραλίες του νησιού, οι κυριότερες από τις οποίες είναι το Κεφάλι, το Ασπρογυάλι, και οι Κήποι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο θερινός τουρισμός. Η γραφικότητα του νησιού εντοπίζεται εξαρχή από τον επισκέπτη μόλις φτάσει στο κεντρικό λιμάνι του νησιού που βρίσκεται ανατολικά του νησιού, και το οποίο αποτελεί και το κέντρο του οδικού δικτύου.
Παρά το άγριο και ξερό τοπίο το νησί διαθέτει και ένα αξιομνημόνευτο πευκοδάσος όμοιο με εκείνα που υπάρχουν στις Σποράδες. Το καταπράσινο αυτό τοπίο αποτελεί ο χώρος εγκατάστασης πολλών διαφορετικών ειδών πτηνών.
Ο Κάλαμος έχει μια μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα λεγόταν Κάρνος. Έρευνες μάλιστα έχουν εντοπίσει ενδείξεις κατοίκησης του νησιού από την Νεολιθικη εποχή ενώ στην νεότερη ιστορία κατοικήθηκε εκ νέου τον 14ο αι. Η εγγύτητά του με τη Αιτωλοακαρνανία αύξησε τη σπουδαιότητα του νησιού κατα την επαναστατική περίοδο των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού. Ιδιαίτερα το Κάστρο του Κάλαμου αποτέλεσε το ορόσημο διότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 πολλοί διωγμένοι Έλληνες κατέφυγαν εκεί για να προστατευούν αλλά και να συνεχίσουν την επανάσταση.