Τα Αντικύθηρα έγιναν διάσημα στις αρχές του περασμένου αιώνα όταν ήρθε στο φως από σφουγγαράδες το ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου του 1ου π.Χ. αιώνα, με πλούσια ευρήματα, όπως ο έφηβος των Αντικυθήρων και ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων. Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι είναι ο Ποταμός οπού κατοικεί και το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Αρχαία Αίγυλα, στο Πολύκαστρο, 1,5 χλμ. από τον Ποταμό, όπου σώζονται λείψανα τειχών από την αρχαία πόλη των κλασικών χρόνων, που πιστεύεται πως χτίστηκε από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Η θάλασσα των Αντικυθήρων φύλαξε καλά στα σπλάχνα της για πάνω από 2.000 χρόνια μια μοναδική μαρτυρία που αφορά την ικανότητα των προγόνων μας να κατασκευάζουν εκλεπτυσμένους αστρονομικούς μηχανισμούς με γρανάζια, των οποίων μοναδικό μείγμα ήταν ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, τον οποίο ανέλκυσαν Καλύμνιοι δύτες το 1902.
Τα ευρήματα των ανελκύσεων του ναυαγίου αυτού, στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, κατέχουν σήμερα σημαντική θέση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αποτελούνται από τον περίφημο «Έφηβο των Αντικυθήρων», ένα υπέροχο χάλκινο άγαλμα ενός γυμνού θεού ή ήρωα του 4ου π.Χ. αιώνα, ένα αξιόλογο κεφάλι κάποιου «φιλόσοφου», δύο αγαλματίδια από χαλκό του 5ου αιώνα π.Χ. κλπ. Το ναυάγιο χρονολογείται ανάμεσα στο 128-80 π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αίγιλας, η αρχαία ονομασία του νησιού, στέκεται αέναος φρουρός των στενών των Αντικυθήρων πάνω από την παραλία του Ξηροποτάμου. Στο «κάστρο» θα δούμε τα τείχη, δωμάτια, μονοπάτια λαξεμένα πάνω στην πέτρα, το λατομείο και ένας νεώσοικος (επικλινής χώρος για τη φύλαξη ενός πολεμικού ή πειρατικού πλοίου) λαξευμένος ολόκληρος στον βράχο, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους στον ελλαδικό χώρο που σώζεται ολόκληρος. Η στρατηγική θέση του νησιού, που κλείνει την έξοδο του Αιγαίου προς τα νοτιοδυτικά, οδηγεί την Περσική αυτοκρατορία, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κατασκευάσει ένα φρούριο, μια ολόκληρη τειχισμένη πόλη - ναυτική βάση στο νησί.
Σε πολλά σημεία τα τείχη της διατηρούνται σε ύψος 6 μέτρα. Στο λιμάνι της ιδρύεται το ιερό του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος.
Κάθε καλοκαίρι κατά τον μήνα Αύγουστο διενεργούνται ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί από την αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού.Τα Αντικύθηρα βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο από όπου διέρχονται εκατομμύρια πουλιά στο ταξίδι τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Στον Ποταμό, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένας νερόμυλος του 19ου αιώνα, από τους λίγους που έχουν σωθεί στην Ελλάδα. Εκτός από το νερόμυλο υπάρχουν και άλλοι πέντε ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα.Ο Φάρος της Απολυτάρας, στο νότιο άκρο του νησιού έχει ενδιαφέρουσα ιστορία και βρίσκεται σε μια ιδιαίτερης ομορφιάς τοποθεσία. Κατασκευάστηκε το 1926 και το ύψος του είναι περίπου 23 μέτρα. Η φυσική ομορφιά του άγριου τοπίου με φόντο τη θάλασσα θα αποτυπωθεί έντονα στη μνήμη του επισκέπτη.