ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αν και το νησί είναι άγονο και βραχώδες, με μια μόνο μικρή πεδιάδα, είναι πολύ σημαντικό, όσον αφορά το οικοσύστημά του.
Ολόκληρη η νήσος Τέλενδρος έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000” και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.
Επειδή το βόρειο τμήμα του νησιού δεν κατοικείται, είναι ιδανικό καταφύγιο για σπάνια είδη από θαλασσοπούλια όπως ο αιγαιόγλαρος, για να μπορέσουν να φωλιάσουν, χωρίς ενοχλήσεις.
Επιπλέον, ο μοναδικός οικισμός του νησιού, που σήμερα κατοικείται από 25-30 ψυχές, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.
ΚΟΛΥΜΠΙ – ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Ακριβώς δίπλα στην Κάλυμνο, σε απόσταση μόλις 900 μέτρων από τις ακτές της, η Τέλενδος σας προσκαλεί για ημερήσια εκδρομή, για να απολαύσετε μια γαλήνια ατμόσφαιρα και να κολυμπήσετε στις καταγάλανες ακτές της. Μπορείτε να πάτε εύκολα από την Κάλυμνο, με την οποία συνδέεται με καΐκια που ξεκινώντας από τις Μυρτιές κάνουν τακτικά δρομολόγια.
Το νησί έχει να επιδείξει, παρ’ όλο το μικρό του μέγεθος, αρκετές αξιόλογες παραλίες.
Σχεδόν όλες είναι προσβάσιμες από την ξηρά, σε κάποιες μπορείτε να πάτε πεζοπορώντας, αλλά αξίζει να κοπιάσετε γιατί θα αποζημιωθείτε εάν αυτό που ψάχνετε είναι η απομόνωση.
Φροντίστε να έχετε μαζί όλα όσα θα χρειαστείτε, γιατί οι παρακάτω παραλίες είναι ερημικές με όλη τη σημασία της λέξης.
Πνιγμένος: Αμμουδερή παραλία με ησυχία. Βρίσκεται ΝΔ της παλαιοχριστιανικής νεκρόπολης κάτω από ένα μικρό φαράγγι, τη Ραφή.
Χόχλακας: Βρίσκεται κάτω από την Αγ. Τριάδα - με βότσαλο και ψιλό χαλίκι με πεντακάθαρα νερά.
Πόθα- 10' με τα πόδια βόρεια του λιμανιού. Η παραλία αυτή είναι εξοπλισμένη με ξαπλώστρες.
Παραντάιζ: Το Παραντάιζ είναι ουσιαστικά η προέκταση της παραλίας Πόθα. Πρόκειται για παραλία γυμνιστών με άμμο και ψιλό βότσαλο στην ακρογιαλιά.
Αν έχετε έρθει με το σκάφος σας, το νησί είναι ιδανικό για ιστιοπλοΐα και για παράκτια εξερεύνηση. Υπάρχει μικρή δυνατότητα για δέσιμο στο λιμανάκι, αλλά να έχετε υπόψη ότι ο ανεφοδιασμός με καύσιμα θα γίνει από την Κάλυμνο.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Αν σας γοητεύει το περπάτημα ακόμα και στις διακοπές σας, η Τέλενδος προσφέρει δυο μικρές διαδρομές ώστε να την γνωρίσετε καλύτερα.
Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τα ερείπια του εντυπωσιακού παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, που χτίστηκε τον 7ο αιώνα. Από το λιμάνι της Τελένδου ακολουθώντας το καλοσχηματισμένο μονοπάτι προς τα βόρεια παράλληλα με τη θάλασσα, θα βρείτε σηματοδότηση που σας κατευθύνει προς την εκκλησία (απόσταση 1 ώρα περίπου από το λιμάνι). Μετά από την επίσκεψή σας, περπατώντας 20 λεπτά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την παραλία κάτω από το μοναστήρι και να απολαύσετε κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του.
Υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης βάρκας που θα σας μεταφέρει στο λιμανάκι κάτω από το εκκλησάκι και το κάστρο. Από εκεί προχωράτε στο μονοπάτι (20 λεπτά ), μέχρι τα χαλάσματα και επιστρέφετε από την ίδια διαδρομή (έχοντας ραντεβού με τη βάρκα) ή από την πρώτη που προτείναμε, καταλήγοντας στο λιμάνι του οικισμού.
Ενδιαφέρουσα είναι και η πεζοπορική διαδρομή που προτείνουμε να κάνετε με προορισμό την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη - Ακολουθήστε το χωμάτινο μονοπάτι που ξεκινά στα αριστερά του λιμανιού, περάστε μέσα από το πευκοδάσος και στη θέση Θολάρια θα γνωρίσετε την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου, από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού.
Σώζονται εννέα ταφικά οικοδομήματα με μορφή θολωτών κτισμάτων (από τη μορφή τους πήρε και το όνομα η περιοχή – Θολάρια-), δάπεδό τους υπάρχουν χτιστοί τάφοι ορθογώνιου σχήματος.
Ακολούθως, ΝΔ της παλαιοχριστιανικής νεκρόπολης κάτω από ένα μικρό φαράγγι, τη Ραφή, μπορείτε να πάτε για κολύμπι στον όρμο Πνιγμένος, όπου σώζονται και τα ερείπια ενός αψιδωτού παλαιοχριστιανικού ναού.