ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και ο παραδοσιακός, νεοκλασικός οικισμός είναι άριστα διατηρημένος. Η πρωτεύουσα του νησιού, Σύμη. αποτελείται από το Χωριό και το Γιαλό.
Τα νεοκλασικά οικοδομήματα είναι συνήθως διώροφα, πολύχρωμα, με εξέχοντα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά αετώματα εξώστες, νεοκλασικά μπαλκόνια και τζάκια στις αυλές, ενώ σχεδόν όλα έχουν θέα στη θάλασσα.
Από τα δημόσια κτήρια ξεχωρίζουν ο πύργος με το ρολόι του 1880, η σκάλα του Λιρένου, το κτίριο της αστυνομίας, το κτήριο του τελωνείου καθώς και το ταχυδρομείο.
Πηγή: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομαρχία Δωδεκανήσων
Ανάμεσα στα σημαντικότερα πανηγύρια της Σύμης είναι:
Της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη (24/6), της Αγ. Μαρίνας (17/7), του Προφήτη Ηλία (20/7), του Σωτήρος (6/8) και της Παναγίας (15 και 24/8).
Μεγάλα νησιώτικα πανηγύρια γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στις πολυάριθμες Παναγίες του νησιού, της Μεταμόρφωσης και της Σύναξης των Ταξιαρχών.
Παραδοσιακά δρώμενά «Κουκουμάς» (2/5):
Ανύπαντροι νέοι και νέες χόρευαν και τραγουδούσαν πίνοντας το «αμίλητο νερό» γύρω από ένα αγγείο, όπου είχαν τοποθετήσει τα δαχτυλίδια τους από την προηγούμενη μέρα. Η νοικοκυρά που διοργάνωνε το έθιμο προσέφερε ένα κομμάτι αλμυρής πίτας σε κάθε κοπέλα. Όποια κοπέλα έβλεπε στον ύπνο της ποιος νεαρός της πρόσφερε νερό να ξεδιψάσει, αυτός θα ήταν ο νέος που θα παντρευόταν.
Το κάψιμο του Ιούδα, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣτη Σύμη διοργανώνεται από το 1095 ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ στην Ελλάδα, με διεθνή πλέον χαρακτήρα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κάθε μορφή τέχνης και πνευματικής παραγωγής: Συναυλίες, κινηματογράφο, θέατρο και συμπόσια. Η συμμετοχή των καλλιτεχνών, είναι αφιλοκερδής και η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στον Δήμο Σύμης.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου