Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα (520 π.Χ.)-θεός της θάλασσας και προστάτης του νησιού. Στο Ναό του Ποσειδώνα ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης το 323 π.Χ. όπου και αυτοκτόνησε με δηλητήριο για να μην παραδοθεί στους Μακεδόνες.
Στη βραχονησίδα Μόδι ή Λιοντάρι, στα ανατολικά του Πόρου, έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα ένας σημαντικός ναυτικός οικισμός που χρονολογείται στην τελευταία φάση της Μυκηναϊκής περιόδου (12ος αι. π.Χ) ενώ στη θέση Κάβος Βασίλης, στη ΒΑ πλευρά του νησιού, ανακαλύφθηκε επίσης από την Ελληνική Αρχαιολογική υπηρεσία ένας άλλος σπουδαίος οικισμός της 3ης χιλιετίας.
Στο Αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή ως και τη Ρωμαϊκή εποχή.
Ανατολικά από το λιμάνι βρίσκεται το μικρό νησάκι Μπούρτζι, με το Κάστρο του Έιντεκ που χτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Κ. Έιντεκ (1788-1861) για την προστασία του λιμανιού.Ο πόρος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την επανάσταση του 1821, από την περίοδο της οποίας σώζονται πολλά μνημεία. Υπήρξε έδρα του κυβερνήτη Καποδίστρια ενώ στο νησί πραγματοποιήθηκε το 1828 σύσκεψη των τριών μεγάλων δυνάμεων για το καθορισμό των ορίων του Ελληνικού κράτους. Το 1830 εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Πόρου ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της Ελλάδας. Σήμερα το Διοικητήριο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης του ναυτικού.
Ο Ρωσικός ναύσταθμος χτίστηκε το 1834 για να εφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία του ως το 1900, ενώ το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου ιστορικού και αρχιτεκτονικού του ενδιαφέροντος.

Πηγή: Δήμος Πόρου
http://www.poros.gr/