Στο νησί δεν έχει ανασκαφεί προϊστορική θέση, είναι γνωστά όμως ευρήματα από την πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) και την μυκηναϊκή εποχή (1400 - 1300 π.Χ.).
Ιωνικό νησί που συνέδεσε τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. την τύχη του με την Αθήνα. Αρχαία ορυχεία μεταλλευμάτων στη Δ. και Ν. ακτή (Χάλαρα), γέννησαν τη μυθική παράδοση του νησιού για τους μεταλλουργούς Κύκλωπες. Η αρχαία πόλη Σέριφος ίσως στη θέση της Χώρας, της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, με επίνειο το Λιβάδι. Μικρή Αρχαιολογική Συλλογή στο Δημοτικό Κατάστημα της Χώρας. Αρχαίο οικοδομικό υλικό είναι ενσωματωμένο στο μεσαιωνικό Κάστρο της Χώρας.
Σημαντικός αρχαίος οικισμός (η αρχαία πόλη εδώ κατά μία άποψη) στη θέση του Μεγάλου Χωριού, κοντά στο οποίο βρίσκεται ο ελληνιστικός πύργος Ασπρόπυργος. Αλλος αρχαίος πύργος, ο Ψαρόπυργος, στο βουνό Κύκλωπας, για την εποπτεία των μεταλλείων και του εξαγωγικού λιμανιού, Μέγα Λιβάδι. Οχύρωση στη θέση Κάστρο της Γριάς στο λόφο πάνω από τον όρμο του Κουτάλα. Αρχαίες εγκαταστάσεις πιθανόν και στη θέση Γάνεμα. Αρχιτεκτονικά μέλη από παλαιοχριστιανική βασιλική στο χώρο του παρεκκλησίου Αγίας Ειρήνης στον Κουτάλα.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου