ΙΕΡΟ ΔΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΥΜΝΟY | Κάλυμνος | Δωδεκάνησα | Golden Greece

Κάλυμνος

ΙΕΡΟ ΔΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΥΜΝΟY

ΙΕΡΟ ΔΗΛΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΥΜΝΟY - Κάλυμνος

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Καλύμνου είναι το ιερό του Δηλίου ή Δαλίου Απόλλωνα, δίπλα στο σημερινό οικισμό της Χώρας.

Το ιερό υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου και περιλάμβανε οικοδομήματα λατρευτικού και δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία ανεγέρθηκαν μεταξύ του 4ου και 3ου αι. π. Χ. Άφθονα ευρήματα, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων, θραύσματα αγγείων, ειδώλια μαρτυρούν την αδιάλειπτη χρήση του χώρου ως λατρευτικού κέντρου. Εκτός από το ναό του Απόλλωνος, υπήρχε και ναός του Ασκληπιού. Πάντως, εκτός από τα οικοδομήματα λατρευτικού χαρακτήρα, υπήρχε γυμνάσιο, βουλευτήριο και θέατρο.

Πριν μερικά χρόνια, σε αποθέτη βρέθηκαν πολλά μέλη από σπασμένα αγάλματα, λόγω καταστροφής που υπέστη το ιερό τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η λατρευτική χρήση του χώρου ξεκινάει από τις αρχές της 1ης χιλιετίας π. Χ. και φθάνει ως την Παλαιοχριστιανική εποχή, οπότε ανεγέρθηκαν στο χώρο δύο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες, ο Χριστός της Ιερουσαλήμ και η Αγία Σοφία.

Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου