Στο Πατητήρι, κεντρικό λιμάνι της Αλοννήσου βρίσκεται το Μουσείο Αλοννήσου που ιδρύθηκε το 2000 από τον Κώστα και την Άντζελα Μαυρίκη. Στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο τεσσάρων ορόφων και περιλαμβάνει, εκτός από ποικίλα ιστορικά κειμήλια του νησιού, όπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν από τους πειρατές του Αιγαίου.
Η Αλόννησος λόγω των βραχονησίδων που την περιτριγυρίζουν, αποτελούσε ιδανικό μέρος για πειρατικά καρτέρια. «Ηταν ιδανικό μέρος για καρτέρια, με τόσα νησάκια», αναφέρει σε συνέντευξη ο Κώστας Μαυρίκης, ιδιοκτήτης του Μουσείου και ιστοριοδίφης του νησιού. «Ως το 1910, η Ψαθούρα ήταν σύνορο του ελληνικού κράτους και βόλευε πολύ τους πειρατές, που χτυπούσαν την τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και έβρισκαν εδώ γρήγορο καταφύγιο». Το 1538 ο γνωστός κουρσάρος της Μεσογείου και μετέπειτα τούρκος ναύαρχος Μπαρμπαρόσα κατάστρεψε κάθε χωριό και οικισμό με αποτέλεσμα για 100 σχεδόν χρόνια το νησί να μείνει ακατοίκητο. Η πειρατεία συνεχίστηκε και μετά την Επανάσταση του 1821 και η περιοχή ονομάστηκε Κλεπτοφωλέαι ή Δαιμονονήσοι. Ο ίδιος ο ναύαρχος Μιαούλης αναγκάστηκε να μεταβεί στο νησί ώστε να περιοριστεί η δράση των πειρατών.
Στο πειρατικό μουσείο υπάρχει μια μοναδική συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με τους πειρατές: πειρατικά τρομπόνια, χειροπέδες (για να δένουν τους σκλάβους στο αμπάρι), βόμβες με καρφιά, βελόνες σιδερένιες (για να καρφώνονται οι επιτιθέμενοι πειρατές που πηδούσαν στο κατάστρωμα).
Το πιο πρωτότυπο έκθεμα είναι μια άγκυρα που χρησιμοποιούνταν για ρεσάλτο!
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου