Η μονή Καστρίτσας που είναι αφιερωμένη στη Σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου, κτίσθηκε περίπου το 11ο αιώνα ή το 1196. Το καθολικό της Μονής είναι σπάνιος τύπος ναού με κάτοψη τετράγωνου σταυρού και οκταγωνικό τρούλο. Εσωτερικά, ο ναός καλύπτεται με ωραίες αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στον μεταγενέστερο πρόναο με τη μονόρριχτη σήμερα στέγη, δεν υπάρχουν τοιχογραφίες. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι τοποθετημένες οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού της Παναγίας και του Προδρόμου.
Η μονή Καστρίτσας είναι ένα από τα γνωστότερα μοναστήρια της Ηπείρου. Στο παρελθόν παρουσίασε μεγάλη οικονομική άνθιση ενώ διέθετε κτήματα στα γύρω χωριά (στο Μπαρκουμάδι, στο Κουτσελιό, στα Φράστανα, και το Μύλο της Βοϊνικοβάς). Λεηλατήθηκε αρκετές φορές κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα (το 1789 το 1654 και το 1879). Αργότερα απαλλοτριώθηκε από το κράτος και μετετράπη σε ορφανοτροφείο το 1916. Τελικά έγινε και πάλι μοναστήρι. Κατά την τελαυταία λεηλασία της μονής το 1932, οπότε και δολοφονήθηκε ο προηγούμενος Δωρόθεος, η μονή εγκαταλείφθηκε.
Ανακαινίστηκε και επανασυστήθηκε το 1972 ανακτώντας την παλιά του αίγλη. Στη μονή Καστρίτσας εκτός από το ναό υπάρχει και μια σκεπασμένη δεξαμενή βρόχινου νερού καθώς και διώροφο κτίριο με κελιά και ξενώνα, αίθουσα υποδοχής, βιβλιοθήκη, έκθεση υφαντών και κεντημάτων, εργαστήριο με αργαλειούς. Το παρεκκλήσι της μονής είναι αφιερωμένο στη μνήμη των νεομαρτύρων Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Ιωάννη του Τεροβίτη και Κοσμά του Αιτωλού.
Στο μοναστήρι γινόταν και συνεχίζεται και σήμερα να γίνεται πανηγύρι όπου συρρέει πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή. Η Καστρίτσα σήμερα είναι ενεργό γυναικείο μοναστήρι ενώ το καθολικό της έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίσμα.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου