ΚΑΣΤΟΣ
Η νήσος Καστός είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους με συνολική έκταση μόλις 6 τχλμ . Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκάδας με απόσταση μόλις ένα μίλι από τον Κάλαμος που αποτελεί και προσάρτημά του και σε πολύ κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα.Παλαιότερα απότελούσε μέρος της Ιθάκης. Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864 μαζί με ολα τα Επτάνησα μετά από την συμφωνία μεταξύ του ελληνικού βασιλείου και τις δυνάμεις της Αγγλίας Ρωσίας και Γαλλίας.

Είναι ένα από τα πιο γραφικά νησάκια των Επτανήσων με έναν μοναδικό ομόνυμο οικισμό που βρίσκεται μάλιστα στο λιμάνι του χωριού με τα γραφικά σπιτάκια χτισμένα σύμφωνα με την νησιώτικη πραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι λιγοστοί ωστόσο την θερινή τουριστική περίοδο το νησί αποκτά ξανά ζωντάνια. Το νησί είναι γνωστό για τις πεντακάθαρες παραλίες του καθώς και για τους ελαιώνες. Σε όλο το νησί υπάρχουν δεκάδες ελαιώνες οι οποίοι προσφέρουν στους επισκέπτες ευκαιρίες για βόλτες και αποδράσεις. Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί έντονα στον νησί. Πολλά καικάκια και διάφορα σκάφη παραθερίζουν καθημερινά στο νησί. Αποτελεί πόλος έλξης για πολλούς λάτρεις των θαλάσσιων σπόρ αλλά και για πολλού νοσταλγούς που επισκέπτονται τον μοναδικό ανεμόμυλο στην περιοχή της Λευκάδας.Στα ανατολικά του νησιού υπάρχουν πολλές μικρές παραλίες με πιο γνωστές τα Αμπελάκια αλλά και τον Αγιο Αιμιλιανός. Στην τελευταία μάλιστα παραλία υπάρχει και ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού που είναι η σπηλιά Φωκότρυπα η οποία στο εσωτερικό της έχει μία μικρή αμμουδένια παραλία. Στο νησί υπάρχει και η εκκλησια του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου η οποία διαθέτει στα θεμέλια της έναν θολωτό χώρο που πιστεύεται να είναι τάφος της παλαιοχριστιανικής εποχής.

Η μετακίνηση στο νησί γίνεται είτε με κάποιο οικόσιτο ζώο είτε με τα πόδια λόγω της μικρής απόστασης των σημαντικών σημείων μεταξύ τους αλλά και της έλλειψης κατάλληλου οδικού συστήματος για αυτοκίνητα.