Η αρχαία πόλη της Πύδνας, που βρίσκεται νότια του Μακρύγιαλου, κατοικείται επί αιώνες. Η πόλη πρωτοκατοικήθηκε στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και επεκτάθηκε κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή. Συνέχισε την πορεία της και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φθίνοντας σταδιακά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.
Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Κύδνα και ήδη από τον 6ο αι. π. Χ. είχε κόψει νομίσματα, όπως και η γειτονική της Μεθώνη. Κατά την πρώτη περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, πολιορκήθηκε από τους Αθηναίους αλλά δεν κατόρθωσαν να την καταλάβουν. Περί το 410 π. Χ. την κατέλαβε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος, ο οποίος μετέφερε τους κατοίκους της από την παραλία στην ενδοχώρα. Αλλά οι Πυδναίοι, επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά το θάνατο του Αρχέλαου και από το 389 έως και το 379 π. Χ. έκοψαν και πάλι νομίσματα ( άρα η πόλη ήταν και πάλι ανεξάρτητη). Το 364 π. χ. Κατέλαβαν την πόλη οι Αθηναίοι ενώ το 357 π. Χ. την κατέλαβε ο Φίλιππος ο Β΄.
Στην Πύδνα κατέφυγε η Ολυμπιάδα το 317/316 π. Χ. κι εκεί θανατώθηκε από τον Κάσσανδρο.
Το 168 π. Χ. η Πύδνα και η περιοχή που την περιβάλλει απετέλεσε το θέατρο των ύστατων συγκρούσεων μεταξύ Μακεδονίας και Ρώμης, οι οποίες έληξαν με την υποταγή των Ελλήνων. Αρχηγός του Μακεδονικού στρατεύματος ήταν ο τελευταίος Μακεδών βασιλεύς Περσέας, ενώ του ρωμαϊκού ο Αιμίλιος Παύλος. Η ήττα των Μακεδόνων είχε σαν αποτέλεσμα την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου και την προσάρτηση των εδαφών του στο ρωμαϊκό κράτος.
Η αρχαία πόλη της Πύδνας βρίσκεται στην περιοχή που αποκαλείται από τους ντόπιους Παλαιά Πύδνα ή Παλαιοκίτρος. Η πόλη που ίδρυσε ο ίδιος ο Αρχέλαος είναι κοντά στον Κίτρο, ενώ το λιμάνι της αρχαίας πόλης βρισκόταν κοντά στο σημερινό ακρωτήριο Αθερίδα.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου