Η γεωγραφική θέση της Σαμοθράκης ανάμεσα στα παράλια της Θράκης και της Μικρός Ασίας την κατέστησαν στην αρχαιότητα σε γέφυρα για το πέρασμα από τη μια ήπειρο στην άλλη. Αυτή η ξεχωριστή θέση που κατείχε το νησί της Σαμοθράκης στις θαλάσσιες επικοινωνίες του Βορείου Aιγαίου εξ αιτίας της γεωγραφικής της θέσεως στην μέση του Θρακικού πελάγους,ήταν και ο λόγος που οι πρώτοι άποικοι επέλεξαν τη θέση όπου υπάρχει μικρός όρμος για να εγκατασταθούν (στη θέση που σήμερα ονομάζεται Παλαιόπολη).
Από τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, ο οποίος κατασκευάσθηκε στα ανατολικά του όρμου πιθανόν κατά τον 6ο αι. π. X. για την αποτελεσματικότερη προστασία του λιμένος, διακρίνονται σήμερα κάποιοι ογκόλιθοι μέσα στην θάλασσα. Το λιμάνι της Αρχαίας Πόλης, το οποίο έμενε έξω από την οχύρωση, αναφέρεται στις πηγές για πρώτη φορά τον 4ο αι. π. Χ. και για τελευταία στις Πράξεις των Αποστόλων όπου διαβάζουμε ότι από εκεί πέρασε το 49-50 μ. Χ. ο Απόστολος Παύλος, στη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Μικρά Ασία προς τη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα).
Σύμφωνα με την παράδοση, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κτίστηκε η παλαιοχριστιανική βασιλική, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του αρχαίου λιμανιού. Για να κατασκευασθεί ο αρχαίος μόλος του λιμανιού χρησιμοποιήθηκαν ογκόλιθοι τραχείτη, οι οποίοι είναι ορατοί και σήμερα μέσα στη θάλασσα, εκεί που καταλήγει η απότομη κορυφογραμμή του Άϊ-Γιώργη.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου